Oldřich Válek životopis

česká, 1961

Životopis

Ing. Oldřich Válek je český badatel v oboru psychotroniky, autor studií, skript a knih, zakladatel Sdružení badatelů v psychotronice.

Oldřich Válek vystudoval v roce 1986 automatizované systémy velení a radiolokaci na Vysoké vojenské technické škole v Liptovském Mikuláši. Na závěr studia zpracoval a obhájil diplomovou práci v oboru psychotroniky, zaměřenou na pojetí psychotroniky, vědy a interdisciplinarity. V souvislosti s rozvojem studentské vědecké činnosti byl externím spolupracovníkem pracoviště psychotroniky vedeného Zdeňkem Rejdákem v Praze.

Zaměstnání vykonával ve vojenské činné službě zpočátku jako technik radiolokátoru dalekého dosahu, později náčelník, důstojník sociálního řízení a učitel. Vojenskou službu ukončil jako starší vedoucí důstojník generálního štábu v r. 2004. Poté až dosud pracuje jako správní rada na Odboru bezpečnosti Ministerstva obrany.

V roce 1999 založil Jednotu českých a slovenských badatelů v psychotronice a vydával občasník Cesty psychotroniky. V r. 2002 je jednota reorganizována na Sdružení badatelů v psychotronice ( SBP ), které je zařazeno jako sekce do Klubu psychotroniky a UFO Plzeň.

Oldřich Válek se zabývá mezioborovou (hraniční) problematikou psychologie a fyziky, která je součástí popisného aparátu a metodiky psychotroniky. Jako badatel zařadil psychotroniku do systému vědy, zpracoval základní teoretickou koncepci psychotroniky, vytvořil model širšího lidské psychiky a v součastnosti pracuje na konceptu informace jako fyzikální veličiny. Tyto práce mají sloužit k základnímu výzkumu předmětu psychotroniky v psychologické a fyzikální rovině.

Rodina - manželka Lenka, čtyři děti Kuba, Lucka, Bára a Sofi, k tomu vnučka Viki. (zdroj životopisu: www.ceska.psychotronika.cz)

Ocenění