Oldřich Bubák životopis

česká, 1954

Životopis

Ing. Oldřich Bubák, *1954

český cestovatel, fotograf, spisovatel, hudebník, polárník a dobrodruh

vystudoval strojní fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. V průběhu několika desítek let navštívil 160 států. Má za sebou mimořádné výkony v extrémních oblastech Arktidy a Antarktidy i řadu úspěšných výprav a mezinárodních expedic v rámci ojedinělého projektu „ Z PÓLU NA PÓL“, jehož je zakladatelem:

North Pole Light Expedition (1996), South Pole Milenium Expedition (1999)
(Pozn. je prvním Čechem, který došel na severní a jižní pól v naší historii pěšky na lyžích)

Severozápadní cesta – Amundsenova (2007), Přechod Baffinova ostrova , Špicberky, Island, Grónské ledovce západního pobřeží, Aljaška, Ostrovy Beringova moře, Čukotka, Kamčatka, Kurilské ostrovy, Patagonie a Ohňová země, Antarktický poloostrov, Nový Zéland, Tasmánie, Antarktida – Rossovo moře,
Subantarktické ostrovy atd.

Ve známost vešel svou přednáškovou, fotografickou, publikační i v poslední době filmovou činností. Publikuje v českých i zahraničních časopisech, spolupracuje především s Českým rozhlasem a Českou televizí.

Jeho prvním a již vyprodaným dílem je výpravná kniha „Doteky konců světa“ (Bubák, 2004), v níž pozval čtenáře na vzrušující a poutavou výpravu do majestátních oblastí nedaleko pólů, do Arktidy a Antarktidy, do panství fascinujících superlativů a protikladů. Druhá kniha „Království Lo/ Mustang – zapomenuté tibetské království“ (Knižní klub, 2005) má s tou první knihou jeden společný jmenovatel: je to nedotčená, člověkem zatím ještě nedestruovaná část světa. Před vydáním je jeho film „Cesta k Pólu“(2008), kde se snaží vytvořit určitou fúzi hudby, složené k první knize a sestřihu z bohatého filmového materiálu, který vytvořil při expedicích do Anrtarktidy.
Mezi jeho nejoblíbenější lokality patří buddhistické země. Za dlouholetou činnost průvodce získal od nepálské trekingové společnosti Royal Mountain Trek and Travel jako jeden z mála lidí na světě statut profesionálního „tour leadra“ pro Himálaj, Nepál, Tibet, Sikkim, Bhútán atd.
Jeho láska k těmto zemím vykrystalizovala do založení „Česko-nepálské společnosti“ (2000) se zaměřením na pomoc nepálskému školství, rozdělené do dvou částí:
a) nákup potřebného výukového materiálu
b) „Kmotrovství“ nepálských a tibetských studentů

V poslední době se více zaměřuje na duchovní vývoj člověka, naší planety i celého lidstva. Klade si hlubší otázky po smyslu lidské existence a snaží se na ně odpovídat elegantní a komprimovanou zkratkou, velmi spřízněnou s poezií. Důkazem jsou i další jeho knihy: „Ve stínu Everestu – růženec emocí dobrodruha“ (Metafora, 2006), „Můj anděl strážný musí být asi dost unavený“ (Metafora, 2007) , „Thu Dže Čche“ (Bubák, 2009), „Tingltangl“ (Bubák, 2011) a připravované publikace: „i duše zamrzá“ , Nenechávej zapadnout svou hvězdu“, „Antarktický rok v obrázcích“, „ Arktický rok v obrázcích“… (zdroj životopisu: ckc.cz/bubakoldrich.html)

Ocenění