Nubimori Sugimori životopis

Monzaemon Čikamacu · pseudonym

japonská, 1653 - 1724

Životopis

Japonský dramatik, především autor her pro loutkové divadlo džóruri a divadlo herců kabuki. Společně se Zeami Motokijem je považován za největšího japonského dramatika vůbec.

Jako syn rónina (samuraje bez pána), neměl Sugimoi při výběru svého povolání příliš na výběr. Začínal psaním her pro divadlo kabuki (napsal jich přibližně 30) během svého pobytu v Kjótu, po přestěhování do Ósaky se přeorientoval na loutkové divadlo džóruri a v psaní těch her se stal mistrem. nějaký čas působil dokonce jako hlavní dramatik divadla Takemotoza.

Čikamacu stylově i formálně zdokonalil oba hlavní divadelní žánry své doby - měšťanské hry ze současnosti i historická dramata. Při své tvorbě kladl velký důraz na samurajský kodex cti, i když čerpal i z historických a mytologických námětů. Živý jazyk plný slovních hříček, který používal při tvorbě dialogů, činil jeho hry oblíbenými napříč společenskými vrstvami. Znalci pak oceňovali hlubší vrstvy jeho děl, které svědčily o vynikajícím literárním i náboženském vzdělání. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění