Norbert František Hrachovský životopis

česká, 1879 - 1943

Životopis

D. ThDr. Norbert František Hrachovský, O.Praem. (*11. září 1879 – †18. ledna 1943, Auschwitz) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní, novoříšský premonstrát, který se stal obětí nacistického pronásledování církve. Od roku 2013 probíhá jeho beatifikační proces ve skupině novoříšských premonstrátů, umučených za druhé světové války.

V mládí vstoupil do arcidiecézního kněžského semináře v Olomouci, odkud však byl v roce 1904 spolu s několika dalšími bohoslovci vyloučen, protože se účastnil aktivit Katolické moderny, byť šlo pouze o aktivity literární a nikoliv aktivity požadující změny církevní praxe. Byl mu posléze umožněn vstup do premonstrátského řádu v klášteře v Nové Říši, kde přijal řeholní jméno Norbert, vykonal řeholní formaci a po dokončení studia teologie byl vysvěcen na kněze. Do časopisu Katolické moderny, který nesl název Meditace (vydavatelem časopisu byl literární historik Vilém Bitnar), pravidelně přispíval esejemi a referencemi o slovanském unionistickém hnutí.

Dne 29. května 1942 byl novoříšský klášter přepaden gestapem, řeholníci byli odvlečeni do Kounicových kolejí a následně 16. ledna 1943 transportováni do Osvětimi. Norbert Hrachovský, kterému již bylo přes 60 let, trpěl svalovou atrofií a ani nebyl schopen vystoupit z transportního vagonu. Byl do tábora dovlečen. O dva dny později byl na ošetřovně zabit injekcí s fenolem. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Norbert František Hrachovský - knihy

1927  100%Blíže k Bohu

Žánry autora

Duchovní literatura Náboženství

Štítky z knih

Hrachovský je 0x v oblíbených.