Nigel Hinton životopis

anglická, 1941

Životopis

Uznávaný spisovatel, učitel, herec i plavčík

Tento anglický spisovatel se narodil v Londýně roku 1941 uprostřed náletů. Škola ho příliš nezajímala, spíše četl, chodil do kina a běhal venku s kamarády. Po jejím dokončení pracoval dva roky v reklamní agentuře. Ačkoli ho práce bavila, rozhodl se studovat anglistiku na univerzitě. Dal tedy výpověď a začal se připravovat na zkoušky. Mezitím se živil půl roku jako metař a dalšího půl roku jako plavčík. V rámci studia musel na praxi do školy. Ačkoli nikdy nechtěl učit, jakmile stanul před třídou, zamiloval si to. Pak vyučoval deset let angličtinu na škole v Tonbridge, kde roku 1974 vznikla jeho první kniha Collision Course. Na poloviční úvazek učil během psaní ještě dalších šest let. Chtěl se však více zaměřit na svou knižní tvorbu, a tak se musel práce učitele vzdát. Při učení se živil jeden rok také jako profesionální herec. Ale od té doby se plně věnuje psaní. Je ženatý a v současnosti žije se svou manželkou v Jižním Sussexu.

Napsal dvanáct románů včetně trilogie Buddy a příběhů Bobřích věží (The Beaver Towers) pro mladší čtenáře. Ty byly schváleny ministerstvem školství jako doporučená školní četba pro děti. Román The Finders získal cenu the Federation of Children's Book Groups a jeho literární debut Collision Course získal cenu Dutch Silver Pen. Romány jako Buddy a Buddy's Song byly zfilmovány. Nigel Hinton píše také scénáře, a to nejen filmové, ale i divadelní.

Zájmy: fotbal (zejména Charlton Athletic), hudba (hlavně rock´n roll 50. let, blues, Bob Dylan), film, knihy, pěší turistika, plavání, tenis, víno

Tři věci, které mu nejdou: ranní vstávání, fotbal, hra na kytaru (přesto však hraje rád) (zdroj životopisu: http://www.motto.cz)

Ocenění

Nigel Hinton - knihy

2007  76%Zlý sen
2007  75%Bobří věže
2007  73%Nebezpečná cesta
2007  76%Pomsta čarodějnice

Žánry autora

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež

Štítky z knih

Hinton je 2x v oblíbených.