Nelly Pierrette Guesde životopis

Makhali- Phal · pseudonym

kambodžská, 1898 - 1965

Životopis

Francouzsko-khmerská poetka a romanopiskyně Makhali-Phal vlastním jménem Nelly-Pierrette Guesde se narodila 21. září 1898 v Phnom Penh (Kambodža).

Do Francie se dostala v roce 1906 díky kambodžskému královskému soudu během oficiální návštěvy Expozice Universelle de Marseille. Přesto psala téměř výlučně o historii, mytologii a krajině své rodné země, Kambodže.

V roce 1933 vydala svou první báseň Kambodža a o čtyři roky později její Chant de Paix (Královská knihovna v Phnompenhu a buddhistickém institutu) „věnovaná Khmerům“, která byla přeložena do angličtiny (Song of Peace, 2010) , a do khmerského jazyka.
Její romány jako Le Roi d'Angkor (1952) nebo Le feu et l'amour (1953) odrážejí rozsáhlé znalosti angkorské civilizace a smyslnost, muzikálnost a mystiku připomínající francouzské symbolistické literární hnutí s výraznými vlivy od její buddhistické pozadí - i když ji její otec Mathieu Pierre Théodore Guesde přiměl vstoupit do katolického kláštera v mladém věku.
V roce 1942 publikace Random House z jejího románu Mladá konkubína učinila v USA z Makhali-Phal literární celebritu. Redaktor poznamenal: „Její pseudonym, který jí údajně dal král Sisowath, odkazuje na zvuk vydávaný čepelí pluhu bohyně Kali. Práce Makhali-Phal, která se narodila v Phnompenhu, se týkala nebezpečí smíšené rasy v koloniálním kontextu. Například v tomto románu bojuje khmerská princezna vzdělaná v Paříži se svým místem na křižovatce východu a západu. “

Zemřela 15. listopadu 1965 v Pau ve Francii. (zdroj životopisu: https://angkordatabase.asia/authors/makhali-phal)

Ocenění

Nelly Pierrette Guesde - knihy

1945  %Zpěv míru

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

Pierrette Guesde je 0x v oblíbených.