Muammar Al-Kaddáfí životopis

libyjská, 1942 - 2011

Životopis

Muammar al-Kaddáfí (19.6.1942) se narodil poblíž přístavu Syrta v Libyi jako syn kočovného zemědělce. Za studií byl zastáncem egyptského státníka Gamála Abdula Násira a jeho pojetí pan-arabského nacionalismu a socialismu a zastával krajně negativní názory vůči monarchii.

V roce 1961 nastopil mladý Muammar al-Kaddáfí na vojenskou akademii v Benghází. Nějakou dobu strávil i v britské Královské vojenské akademii v Sandhurstu a do Libye se vrátil v roce 1966 jako kapitán.

1.září 1969 podnikla skupina důstojníků v čele s al-Kaddáfím v podstatě nenásilný převrat a zbavila krále Idrise I. moci. Brzy po převratu byly uzavřeny americké a britské vojenské základny na území Libye, byl zakázán alkohol, hazard a znárodněny ropné rafinerie. Ideologií země pod plukovníkovým vedením byl islámský či arabský socialismus. Poté, co al-Kaddáfí, titulovaný později Vůdce velké revoluce z 1.září a Libyjské arabské socialistické džamáhírije, a v té době Generální tajemník Všeobecného lidového kongresu, napsal a vydal svou třídílnou Zelenou knihu, se oficiální ideologií stala džamáhírije. (zdroj životopisu: http://elaccz.wordpress.com/o-nas/)

Ocenění

Muammar Al-Kaddáfí - knihy

1990  49%Zelená kniha

Žánry autora

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy

Štítky z knih

demokracie

Al-Kaddáfí je 1x v oblíbených.