Miroslav Mráček - Mrazík životopis

česká, 1934

Životopis

Spisovatel, básník a fotograf Miroslav Mráček zvaný Mrazík v době své novinářské činnosti psal i fejetony, aforismy a epigramy.
Miroslav Mráček vlastním jménem Miroslav Mrazík se narodil v Želeticích u Kyjova. Dětství prožil ve Bzenci, kde také chodil do školy. V letech 1951 – 1953 absolvoval Lesnickou školu ve Strážnici a v roce 1958 si dodělal knihovnický kurz. Pracoval jako lesník (1949 – 1957), knihovnický metodik (1958-1959 a 1962-1969), fotoreportér a literární publicista zejména v Mariánských Lázních a Chebu. V Chebu žil v letech 1963 – 2002. Za normalizace předsedal ve městě Společnosti pro lidská práva a byl členem v Klubu angažovaných nestraníků, za což byl perzekuován a začal publikovat pod pseudonymem.
Od roku 1978 se věnuje výhradně literatuře. Jeho první básně vyšli v almanachu Rozlet (1954). Pravidelně přispíval do Literárního měsíčníku, Mladého světa, Vlasty, Naší rodiny, Večerní Prahy. Knižní prvotina z roku 1977 Člověk, jaký je obsahuje dvě povídky z pohraničí. Je spoluautorem devíti sborníků a almanachů poezie, napsal tři scénáře k televizním filmům. Kromě literatury se věnuje fotografii aktů a portrétu žen, které vystavoval např. v Kyjově a Uherském Hradišti.
Na penzi se M. Mráček vrátil zpět na Slovácko do Bzence, kde založil vlastní nakladatelství pod názvem Moravikum art později přejmenované na MM art Bzenec.


Více zde: http://ctemeradi.webnode.cz/regionalni-osobnosti/mracek-miroslav/ (zdroj životopisu: ctemeradi.webnode.cz)

Ocenění