Miroslav Houdek životopis

česká, 1971

Životopis

Miroslav Houdek (* 17. 9. 1971) vyrůstal ve slušné pražské rodině - otec i matka byli elektrotechnici. Na střední hotelovou školu složil přijímací zkoušky bez potíží a maturoval s průměrným prospěchem v roce 1990. Nějakou dobu pracoval v jednom z pražských restaurantů, po službě v armádě ho krátce zaměstnali v hotelu.
Už na střední škole se dostával k penězům při černém obchodu s valutami a zbožím pašovaným ze Západu. Později organizoval prostituci a prodej militarií a narkotik. Ve druhé půli devadesátých let se stal jedním z es pražského podsvětí. Zvládal rafinované podvody a loupeže, nikdy však nebyl obviněn z vraždy.
Houdek, přezdívaný Kojak, byl časem ve svém temném oboru natolik významný, že překážel tzv. Berdychovu gangu a měl být zlikvidován - zabit. Z pasti unikl jen díky intuici. Dovedl být opatrný a dlouho unikal zatčení. Nakonec ale skončil za mřížemi, kde se rozhodl promluvit.
Trest mu byl posléze za jeho výpověď zkrácen a v rámci programu na ochranu svědků ho čekala budoucnost s novou identitou. Ve vězení se naučil zajímavě malovat a napsal knihu (osobní zpověď, Zločin v Čechách).
Miroslav Houdek dnes už neexistuje. Zmizel pod jiným jménem a s novou životní legendou v cizí zemi, kde ho zřejmě už nikdo nenajde.

Ocenění