Mingliang Xu životopis

Sebo · pseudonym

tibetská, 1956

Životopis

Sebo je čínsky píšící autor tibetské národnosti, který se narodil v hlavním městě Sichuanské provincie, v Chengdu, roku 1956. jeho rodina se později přestěhovala do okresu Fenghuang nacházející se v provincii Hunan. V tomto okresu žilo více národnostních
menšin, jako například Miao či menšina Tujia.
Sebo není autorovo pravé jméno, nýbrž pouze pseudonym, pod kterým publikuje svá díla. Jeho pravé jméno zní Xu Mingliang. Roku 1973, po střední škole, se Sebo přestěhoval do severovýchodní provincie Liaoning, kde se rozhodl studovat medicínu na tamější Liaoningské univerzitě. Po studiích na univerzitě pracoval jako lékař na mnoho místech po celém Tibetu.
Literární činností se začal věnovat na začátku 80. let, kdy začal psát své první povídky, ale také se začal zajímat o literární kritiku a literární teorii.
V roce 1989 zaměnil práci lékaře v Tibetu za práci hlavního editora v populárním tibetsko-čínském časopise Tibetská literatura (Xizang wenxue 西藏文学). Stal se také členem Svazu tibetských spisovatelů.
Mezi jeho nejvýznamnější povídky patří „Den v kruhu“ (Yuanxing rizi 圆形日子), „Tady bude čekat člun“ (Zai zher shang chuan 在这儿上船) a mnoho dalších povídek, za
které mimo jiné obdržel Tibetské literární ocenění.
Sebo se ve svých dílech zabýval etnickými menšinami, jelikož se v dětství s rodinou z Chengdu přestěhoval do okresu Fenghuang. Fenghuang se nachází v západní části provincie Hunan, což je kraj, kde žije několik minoritních skupin.
Ve svém díle se Sebo snaží ukázat, že Tibet není zaostalou zemí. Jeho dílo je ve větší míře ukázka světa současného člověka, než ukázka zaostalého a mystického Tibetu. V Sebově díle je mimo jiné patrné ovlivnění buddhistickou filosofií.
V současné době žije Sebo opět v Chengdu, kde pracuje v místní pobočce Literární asociace. (zdroj životopisu: https://theses.cz/id/bz9gfb/BP_pdf.txt)

Ocenění

Mingliang Xu - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Xu je 0x v oblíbených.