Miloslav Vojtíšek životopis

S. d. Ch., Sigismund De Chals · pseudonymy

česká, 1970

Životopis

Miloslav Vojtíšek alias S. d. Ch. se narodil roku 1970 v Praze. Spisovatel, scenárista, loutkoherec a autor koláží vyrůstal na pražském Jižním Městě.

V osmdesátých letech stál u zrodu Barrandovské čtyřky, jejíž členové kromě pravidelných literárních střed shrnuli své tvůrčí počiny v jediném almanachu. Pro skupiny Periferie 42 a Ruce naší Dory skládal, psal a hrál na elektrickou kytaru. V současnosti se S. d. Ch. živí jako hrobník a správce hřbitova.

Původně publikoval samizdatem. Dnes jeho práce soustavně vydává studio Divus, mimo jiné vydavatel časopisu Umělec. Autor se ve svých scénářích a v poslední době i literárních pastiších, charakteristických archaickým jazykem, vyrovnává především s mýty českého národa a zabývá se pozicí člověka ve světě proměněném v instituci.

K soukromým vydáním prací svých a svých přátel udržuje domácí edici pod značkou Creatura Culina Slach.

Provozoval divadelní společnost Miloš a Matěj a Naturální divadlo. Nyní provozuje Varlénův loutkový seminář, ve kterém kromě všech svých her uvedl i Quasičajovnu U Suicidní Ženy S Nepravidelným Měsíčním Cyklem (literárně – čajovnická performance), Varlénův loutkový poloautomat (projekt živého marionetového jukeboxu), Polí pět otvírá (loutková marketingová esej), Opouštění fetiše ( loutkové desatero živých hudebních klipů kapely Skrytý půvab byrokracie) (zdroj životopisu: http://www.czechlit.cz/autori/s-d-ch/)

Ocenění (1)

2013 - Cena Muriel (Nejlepší lettering) - kniha Varlén No. 7, 8, 9 aneb Deníky všední úzkosti