Miloš Budík životopis

česká, 1935

Životopis

Miloš Budík (* 24. srpna 1935) je významný český fotograf. Na konci padesátých let zaznamenal první větší úspěchy na mezinárodních fotografických výstavách a ve stejné době se začal fotografií živit. V polovině šedesátých let Miloš Budík spoluzaložil skupinu VOX – výrazné umělecké sdružení dané dekády. Prakticky celý život po studiích na FAMU prožil v Brně.

Fotografovat začal v šestnácti letech a již velmi brzy dosáhla kvalita jeho prací mimořádné výše a osobitého rukopisu. Koncem padesátých let začal zasílat na mezinárodní fotografické soutěže amatérské tvorby svá díla. V tehdejším Československu patřil Miloš Budík k nejúspěšnějším fotografům, a to nejen v počtu snímků přijatých na výstavy, ale i v prestižních mezinárodních akcí, kterých se zúčastňoval. Studoval na pražské FAMU, ale studia z rodinných důvodů přerušil a nikdy nedokončil.

Ve svých 25 letech s etablovanými fotografy Karlem Otto Hrubým a Vilémem Reichmannem vytvořil publikaci „Brno“. Knihu doprovází verše Jana Skácela a Ludvíka Kundery. Kvalitou jde o dodnes nepřekonanou publikaci o moravské metropoli.

V roce 1965 vznikla skupina VOX - Miloš Budík, Jan Beran, Antonín Hinšt, Karel Otto Hrubý, Soňa Skoupilová, Vladimír Skoupil a Josef Tichý. Společně vytvářeli výstavní soubory, např. Variace, nebo Svět absurdit. V té době pracoval Miloš Budík pro časopis Host do domu, bulletin Dokořán a nastoupil do redakce časopisu Věda a život. Zde se věnoval dokumentární fotografii. Při dokumentární práci na fotografiích operace srdce spolupracoval s kardiochirurgem Janem Navrátilem.

Po rozpadu uskupení VOX v sedmdesátých letech se Miloš Budík zabýval krajinářskou fotografií. Zaměřil se především na fotografie z oblasti Vysočiny. Nechával se ovlivnit tvorbou svých přátel Karlem Otto Hrubým a Milošem Spurným. Mimo krajinářskou tvorbu se zúčastňoval se fotografických soutěží jako porotce. Vytvořil také portrétní galerii osobností literatury, divadla, lékařství, vědy a sportu. Jeho autorské fotografie jsou zastoupeny v mnoha umělecko-historických sbírkách u nás i v zahraničí. Fotografické dílo Miloše Budíka patří k tomu nejlepšímu, co bylo v československé fotografii vytvořeno. K pětasedmdesátým narozeninám Miloše Budíka uspořádal Dům umění města Brna výstavu Rozhovor o světle. Kurátor Lukáš Bártl připravil výběr nejdůležitějších období Budíkovy tvorby. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Miloš_Budík)

Ocenění

Miloš Budík - knihy

1964  97%Brno

Žánry autora

Obrazové publikace

Štítky z knih

Brno fotografie verše

Budík je 0x v oblíbených.