Milan Koch životopis

česká, 1948 - 1974

Životopis

Jeden z nejvýraznějších představitelů české verze beatnické poezie přelomu 60. a 70. let se narodil 3. 10. 1948 v Praze a zemřel předčasně 18. 11. 1974 tamtéž.

Autor beatnické poezie, který vydával své texty na přelomu 60. a 70. let 20. století pouze v samizdatových opisech, byl později charakterizován jako jeden z hlavních představitelů české verze beatnické poezie. Jeho básně nacházely bytostnou inspiraci v bezvýchodnosti společenského klimatu, opíraly se o znalost východní filozofie a myšlení a nezřídka těžily i ze situací, způsobených požitím drogových látek. Koch také navazoval na tradici českého surrealismu a vytvořil tak příznačnou undergroundovou poetiku, opírající se o brutální výrazové prostředky, které právě touto neobyčejnou stylistikou dávaly vyniknout hravosti i smyslu pro černý humor. Nejpodstatnějším znakem Kochových veršů však nepochybně zůstává jeho syrové uchopení tehdejší atmosféry, v níž až bolestivě prožíval, jak "strach páchne" a člověk otupěl "agónií zmrtvělého domova."

Milan Koch zároveň překládal americké a anglické básníky, například Charlese Bukowského. Studoval hindštinu a z tohoto jazyka nakonec získal státní zkoušku a měl nastoupit na indickou ambasádu, zatím pracoval v prodejně potravin jako skladník.

15. prosince 1973 se oženil s Mirkou Benešovou - Kochovou na Staroměstské radnici v Praze.
Zemřel předčasně 18. 11. 1974 v Praze, byl stržen tramvají. Na pohřbu mu zahráli přátelé z Plastic People of the Universe a DG 307.
Po Kochově tragické smrti přepsala celou jeho literární pozůstalost (z let 1965-1974) jeho manželka Mirka do dvou strojopisných svazků (celkem 656 nepaginovaných strojopisných stran, vydáno v červnu 1975 v samizdatové edici Šrot periferie), ty pak v několika exemplářích rozdala nejbližším přátelům a příbuzným a 18. 6. 1975 spáchala sebevraždu. (zdroj životopisu: http://www.papirovyhlavy.cz/la...)

Ocenění

Žánry autora

Poezie

Štítky z knih

výbor z díla

Koch je 1x v oblíbených.