Michelle Paver životopis

britská, 1960

Životopis

Britská autorka, narodila se v Lilongwe, hlavním městě afrického státu Malawi (někdejší kolonie Ňasko). Její rodiče – Belgičanka a Angličan působící tu jako novináři – se po vyhlášení nezávislosti země v roce 1964 vrátili do Londýna, jenže na dcerku mezitím zapůsobilo vyprávění chův o mýtech místních kmenů. Po studiích biochemie v Oxfordu působila Paverová zprvu v právní firmě, ale výnosné zaměstnání opustila a dala se na spisovatelskou dráhu.
Uvedla se romancemi Without Charity (Bez milosti, 2000) a A Place in the Hills (Místečko v horách, 2001), po nichž následovala historická fantasy trilogie Daughters of Eden (Dcery ráje, 2002–2005).
Autorčiným největším úspěchem je cyklus Letopisy z hlubin věků, započatý roku 2004 románem Bratr vlk. Osudy chlapce Toraka z mladší doby kamenné, kdy sever Evropy pokrýval prales, Paverová rozvinula v prózách Toulavý duch, Pojídač duší, Vyhnanec klanů, Zrádce přísahy a Lovec duchů, které v Knižním klubu vyšly v letech 2005–2010.
Šestisvazkový seriál, podmanivě zobrazující živobytí i představy pravěkých lovců, patří k vrcholům britské literatury pro mládež, získal řadu ocenění a byl přeložen do 45 jazyků. Práva na jeho zfilmování zakoupil režisér Ridley Scott. (zdroj životopisu: https://www.knizniklub.cz/autori/12215-michelle-paverova.html)

Ocenění