Michał Witkowski

polská, 1975 statistiky

Nahrávám...

Životopis

Michał Witkowski (* 13. ledna 1975, Vratislav) je polský spisovatel, novinář, literární kritik.

Vystudoval polonistiku na Vratislavské univerzitě. Debutoval v roce 2001 knihou Copyright. Jeho nejznámější kniha Lubiewo (Chlípnice) se od prvního vydání v roce 2005 stala bestsellerem a do roku 2007 se dočkala sedmi vydání. Lubiewo získalo mnoho prestižních ocenění a bylo přeloženo do mnoha jazyků (mimo jiné angličtina, němčina, francouzština, ukrajinština, ruština, litevština, čeština). Witkowski byl dvakrát nominován na prestižní polskou literární cenu NIKE: v roce 2006 (za Lubiewo) a v roce 2007 (za Fototapetu). Za román Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej získal cenu Paszport Polityki 2007.
Witkowski se otevřeně přiznává ke své homosexuální orientaci. Knihou Lubiewo se zařadil do proudu gay literatury a bývá označován za prvního polského gay autora. V současnosti bydlí ve Varšavě.

Bibliografie

2001: Copyright, sbírka povídek
2002: Antologie Tekstylia. O rocznikach siedemdziesiątych (spoluautor)
2005: Lubiewo (Chlípnice), román
2006: Fototapeta, sbírka povídek
2007: Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej, román
2009: Margot, román

Zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Michał_Witkowski

Populární autoři: