Michal Bartoš životopis

česká, 1964

Životopis

Mgr. Michal Bartoš, Ph.D – ředitel a zakladatel Centra ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou. Absolvoval magisterské studium na přírodovědecké univerzitě Palackého v Olomouci a doktorandské studium na Masarykově univerzitě v Brně.

Významný český zástupce environmentální filosofie. Mezi hlavní oblasti jeho zájmu patří environmentální etika, environmentální hnutí a veřejný prostor, kulturní komponované krajiny, environmentální vzdělávání.

Je otcem projektu Sluňákov a autor záměru stavby nízkoenergetického domu jako sídla TIC CHKO itovelské omoraví a pobytového centra environmentálního vzdělávání v Horce nad Moravou. V okolí domu realizováno vzdělávací biocentrum. Dům byl poctěn hlavní cenou rand Prix architektů v roce 2007. Idea a Interpretační plán domu přírody Litovelského Pomoraví jako realizace komponované krajiny s uměleckými díly, které umocňují genius loci daných lokalit. Rajská zahrada Františka Skály, Lesní hrám kouzelný les Miloslava Fekara, Sluneční hora Miloše Šejna a ohniště zlaté spirály Marcela Hubáčka. Dokončeno v roce 2014. Projekt získal Cenu města Olomouce za počin roku 2014.

Externě vyučuje na přírodovědecké fakultě UP, katedra ekologie. Hlavní rganizátor a tvůrce scénářů festivalu Ekologické dny Olomouc – DO V roce 2015 festival slaví 25. výročí trvání. Jde o největší environmentální festival pro veřejnost v ČR s návštěvností okolo 20000 lidí. Hlavní organizátor pravidelného cyklu Ekologických večerů pro veřejnost od roku 1993 dosud. (zdroj životopisu: http://www.slunakov.cz/download/michal.pdf)

Ocenění