Michail Semjonovič Lejtman životopis

Michael Laitman · pseudonym

ruská, 1946

Životopis

PhDr. Michael Laitman, MSc. (rusky: Михаэ́ль Ла́йтман, vlastním jménem Michail Semjonovič Lejtman (Михаи́л Семёнович Ле́йтман (*31.8.1946) je ruský kabalista nyní žijící od roku 1974 v Izraeli – světově známý vědec-výzkumník v oblasti klasické kabaly, doktor filozofie, profesor ontologie a teorie poznání, zakladatel a ředitel Mezinárodní akademie kabaly (Bnei Baruch), Výzkumného ústavu kabaly J. Ashlaga (ARI – Ashlag Research Institute) – nezávislých, nekomerčních asociací, věnující se vědecké a osvětové činnosti v oblasti vědy kabaly.

Narodil se ve městě Vitebsk (dnešní Bělorusko). V r.1970 absolvoval Leningradský Polytechnický institut, fakultu biologické a lékařské kybernetiky. V rámci studia prováděl výzkumnou práci ve Výzkumném ústavu krve, specializoval se na elektromagnetickou regulaci zásoby krví srdce a mozku. Posledních 30 let se věnuje výzkumu vědy kabala. Žije v Izraeli, je ženatý, má tři děti. Ačkoli jej jeho kolegové a žáci nazývají rabínem, nosí plnovous, jarmulku a obléká se tradičně, rabínem není. V současném Izraeli se může rabínem stát pouze po ukončení židovského náboženského vzdělání, které on nemá.

V roce 1978 jej vědecké výzkumy přivedly k studiu starodávné vědy kabala. Jako stávající žák Baruha Ashlaga (1906 – 1991), syna a nástupce největšího kabalisty XX. století - Yegudy Ashlaga (Baal Sulama) (1884 – 1954), autora komentáře „Sulam“ (hebrejsky –„Schody“) ke „Knize Zohar“, M. Laitman pokračuje v řetězci předávání kabalistických vědomostí současné generaci.
Je autorem více než 30 knih o kabale, které jsou v podstatě hlubokými komentáři ke všem původním kabalistickým zdrojům. Ve svých pracích fakticky přehodnotil tradiční pohledy na kabalu, ukázal ji jako vědění, nutné pro celé lidstvo.
Dnes se jeho mnohaletým výzkumům v oblasti kabalistické vědy dostává celosvětového uznání. Od roku 2005 je členem Celosvětové rady moudrosti (World Wisdom Council) – shromáždění předních vědců a společenských činitelů, kteří se věnují řešení globálních problémů dnešní civilizace. (zdroj životopisu: http://www.kabbalah.cz/info/58/; https://bit.ly/35v7Pq7)

Ocenění