Martin Mejstřík životopis

česká, 1962

Životopis

(* 30. květen 1962, Kolín) je český politik – člen Zastupitelstva městské části Praha 1 a bývalý člen Senátu (2002-2008). Byl jedním z hlavních představitelů a organizátorů studentského hnutí, které se podílelo na rozpadu komunistického režimu v Československu v roce 1989.
Otec, vysokoškolský pedagog, byl do roku 1968 členem KSČ. Má celkem čtyři sourozence - bratra a tři sestry. V letech 1964-8 žila celá rodina v Žilině. Roku 1968 se přestěhovali do Liberce. V roce 1982 se natrvalo přesídlil do Prahy. Tentýž rok složil maturitní zkoušku ve Frýdlantě v Čechách. Poté se dostal na Pedagogickou fakultu UK v Praze, ze které byl po dvou letech studia vyloučen pro „politickou nezpůsobilost“

Následující dva roky se živil jako kulisák a později také jako divadelní elév v Ústředním loutkovém divadle v Praze (po listopadu přejmenované na Minor). V roce 1986 je přijat na Divadelní fakultu AMU, obor loutkoherectví. Státnice zde absolvoval v roce 1991. 18. listopadu 1989 vyhlásil na Václavském náměstí zahájení společné stávky studentů a herců.[6] Stál v čele Koordinačního stávkového výboru studentů vysokých škol.

Po nástupu na DAMU se Mejstřík stává členem Socialistického svazu mládeže. V roce 1987 se podílel na vzniku studentského časopisu Kavárna A.F.F.A.(neboli Art Forum-Forum AMU), v němž se publikovala řada kritických článků.[6] Redakční a přispěvatelskou základnu tvořili tehdejší studenti, kteří se později zásadně podíleli na studentských demonstracích a stávkách (např. budoucí režisér Igor Chaun, historik Pavel Žáček, Monika Pajerová, scenárista Petr Jarchovský, šéfredaktor humoristického měsíčníku Sorry Milan Podobský atd.). Časopis v mírně pozměněné podobě vycházel až do roku 1999.

V letech 1998–2002 zastupitelem městské části Praha 1 jako nezávislý na kandidátce IPO. V letech 2002 až 2008 byl členem do Senátu jako nezávislý za stranu Cesta změny ve volebním obvodu č. 27 (Praha 1). Byl členem senátorského Klubu otevřené demokracie.

Do voleb v roce 2008 kandidoval za Unii svobody – demokratickou unii (US-DEU), politické hnutí Zelení, Stranu pro otevřenou společnost (SOS) a Korunu Českou. Zisk 2679 hlasů (8,69%) znamenal až šesté místo z devíti kandidátů. V druhém kole se nakonec senátorem za volební obvod číslo 27 stal nestraník Zdeněk Schwarz, který kandidoval za ODS.

Mejstřík vystupuje jako odpůrce totalitních ideologií a staví se proti komunismu i proti porušování lidských práv obecně. Otevřeně se hlásí k víře v Boha, je členem Československé církve husitské.

Martin Mejstřík byl jedním z navrhovatelů zákona o Ústavu paměti národa, který se měl zabývat obdobím nesvobody let 1948 až 1989. Mejstřík prosazoval uplatnění tzv. slovenského modelu, který by zahrnoval období už od roku 1939, tedy včetně nacismu.[7] Tento model byl nakonec akceptován a instituce vznikla pod názvem Ústav pro studium totalitních režimů. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění