Martin Kuna životopis

česká, 1954

Životopis

PhDr. Martin Kuna, CSc. DSc. (*28.4.1954 v Praze)archeology.
Archeologický ústav Akademie věd České republiky; odborné zaměření: nedestruktivní archeologie, krajinná a sídelní archeologie, databáze a informační systémy v archeologii, symbolický význam pravěkých artefaktů a další otázky archeologické teorie, tafonomie pravěkých nálezových souborů.

Archeologii absolvoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1980 je pracovníkem Archeologického ústavu Akademie věd České republiky; s krátkou přestávkou v letech 1986–1990, kdy působil v Okresním muzeu v Brandýse nad Labem.

Zabývá se archeologickou teorií a metodou, oborovou informatikou, sídelní a krajinnou archeologií a procesy vzniku archeologických pramenů, tzv. formačními procesy a depoziční analýzou. Je vedoucím řady grantových projektů, dlouhodobého programu databázové evidence archeologických výzkumů a digitalizace archivů Archeologického ústavu. Opakovaně vedl archeologický výzkum v Roztokách u Prahy s nálezem záhadné sídelní aglomerace z počátků raného středověku. (zdroj životopisu: https://biblio.hiu.cas.cz; http://cafenobel.ujep.cz)

Ocenění