Martin Dostál životopis

česká, 1962

Životopis

Narozen 18. 2. 1962 v Praze. Český scenárista a dokumentární režisér, kurátor výstav výtvarného umění, katalogy k výstavám, publicistické práce o výtvarném umění.

Již v 16 letech se postavil před kameru jako dětský herec v pohádce O statečné princezně Janě (1978) a seriálu Tajemství proutěného košíku (1982-1984). Během natáčení seriálu již studoval produkci na FAMU, kterou absolvoval v roce 1988. STudoval také dějiny umění na FF UK, kterou ale nedokončil. Intenzivně se zabýval výtvarným uměním, psal recenze, články, katalogy a monografie předních českých výtvarníků. Pořádal výstavy těchto umělců, ale i expoziční soubory na různá aktuální témata.

V letech 2004-2006 byl ředitelem Východočeské galerie v Pardubicích. Od roku 2000 externě vyučuje na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

U filmu začínal jako spoluscénárista Jana Svěráka, který mu dokonce svěřil menší roli v Tmavomodrém světě (2001).

V dokumentu se výhradně zaměřil na kulturu, hlavně na výtvarné umění a jeho místo ve společnosti. Vedle tradičních portrétních televizních filmů barvitě a nápaditě zjevil umělecké uvažování rakouského režiséra českého původu Petra Weigla.

Světu divadla věnoval 2 rozměrné filmy a reportáž o realizaci slavné operní tetralogie Prsten Nibelungů v ND v Praze. Občas po několik let řpispíval do hudebních cyklů jako Terra musica.

Často spolupracuje s kameramanem Davidem Ployharem (narozen 1970). (zdroj životopisu: http://www.levneucebnice.cz/autor/martin-dostal/)

Ocenění