Martha Elefteriadu životopis

česká, 1946

Životopis

Martha Elefteriadu přijela se svou sestrou Tenou a s rodiči do Československa, jako dítě v roce 1950. Rodiče uprchli z Řecka před občanskou válkou, jako tehdy spousta Řeků. Martha maturovala v roce 1964 na gymnáziu v Brně. poté nastoupila na studium medicíny, které po roce opouští a přestupuje na filosofickou fakultu v Brně, obor psychologie. Tu později, pak po jistém časovém přerušení, dokončuje individuálním studiem na Karlově Universitě.

Koncem šedesátých let se seznamuje s kytaristou Alešem Sigmundem, který ji i její sestru Tenu přizve ke spolupráci v kapele Vulkán, v té době ještě se sourozenci Ulrychovými. Ti zakrátko odcházejí do kapely Atlantis a Aleš Sigmund se tak věnuje pouze dvojici Martha a Tena, kterým vytvořil autorské zázemí. Své první nahrávky točí v roce 1968 v brněnském rozhlase. Vzápětí však dostávají nabídky od firmy Panton k natočení svého prvního LP Dál, než slunce vstává.

V roce 1969 je Panton vysílá jako své nové talenty na Bratislavskou Lyru, kde vystupují v nesoutěžním pořadu hostů. Příští rok 1970, už Pantonu vybojovaly stříbrnou Lyru. Téhož roku se účastní zahraničního televizního natáčení v Hamburgu, v pořadu Hits a go go. Rok nato dostávají Zlatý štít Pantonu za největší počet prodaných desek. V roce 1971 také vystupují s evropskou hudební elitou ve švýcarském Saint Gallen. V roce 1972 reprezentují Československo na festivalu v polských Sopotech. Vydávají své druhé LP Hrej dál a natáčí TV medailon v Bukurešti. V roce 1973 natáčí své třetí LP Modré království a koncertují v Polsku ve Waršavě v Sale kongresowe. V roce 1974 opět reprezentují Československo na festivalu v polských Sopotech a natáčí TV medailon v Sofii. V roce 1975 natáčí LP Ať se múzy poperou a získávají stříbrnou Lyru v Bratislavě s písní Táto pojď si hrát. Poprvé navštěvují Řecko a vystupují v Athénách v pořadu Elli Evangelidu Synchroni Eva. Z Řecka si přiváží repertoár na své další album Řecké prázdniny.

V roce 1978 hrají v norském Oslo, v roce 1979 ve Stockholmu, s kapelou Juraje Čierného, manžela Teny. V těchto letech hostuje v divadle Semafor ve hrách Smutek bláznivých panen a Má hlava je včelín. V roce 1980 promuje na Karlově Universitě. V roce 1978 natáčí LP Kresby tuší. V roce 1983 vydává Panton jejich LP A desky dál stárnou. V roce 1988 spolupracuje s TV orchestrem Václava Zahradníka. V roce 1990 vychází její Řecká kuchyně. V roce 1991 pracuje pro nadaci Filia, je členkou správní rady. V roce 1992 zakládá nadaci Filhelenia (zaměření na podporu a šíření řecké kultury). Vydává s Tenou CD Nejkrásnější řecké písně (Multisonic). V roce 1995 vychází CD Děti z Pirea (B.M.G.), v roce 2001 CD vydává Supraphon Řecké prázdniny a největší hity a B.M.G. vydává CD Řecké slunce. v roce 2004 vychází reedice Kreseb tuší tentokrát na CD, a vydává je Supraphon.

V tomtéž roce se stává členkou správní rady Nadace Život umělce (s tehdejší presidentkou Zuzanou Navarovou). Sestry Martha a Tena Elefteriadu přibírají ke své činnosti i kurzy řeckého tance. V roce 2006 vychází u Popronu CD V rytmu řeckého tance a CD Ať se můzy poperou (Supraphon). V roce 2007 vychází jejich autobiografická kniha Martha a Tena dvojhlasně, jejíž dvě části jsou vyjádřením pohledu jedné každé ze sester (nakladatelství Ikar). (zdroj životopisu: zivotopis.osobnosti.cz)

Ocenění