Marta Kubišová životopis

česká, 1942

Životopis

Marta Kubišová se narodila 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Na rozdíl od Heleny Vondráčkové netíhla ke klavíru (i když na něj chodila jedenáct let) ani k jiným hudebním nástrojům a také její hudební vzory se lišily: Ray Charles, Aretha Franklinová. Po neúspěšných zkouškách na vysokou školu (neboť maminka byla v domácnosti) nastoupila do poděbradských skláren, kam se mezitím Kubišovi přestěhovali.
Zpívat začala s taneční kapelou z lázeňského orchestru. Stejně jako Helena Vondráčková se účastnila soutěže Hledáme nové zpěváky. Později účinkovala v pardubickém kabaretu, pro který ji objevil Boban Ondráček. S ním také v roce 1963 odchází do plzeňské Alfy. Zde ji objevili zástupci divadla Rokoko Josef Vobruba a Darek Vostřel a Marta v srpnu 1964 nastoupila v jejich divadle.
Jejím prvním velkým hitem byla píseň Loudá se půlměsíc, v originále Losing You, se kterým bodovala v Houpačce. I Martě se poštěstilo zaujmout filmovou kameru. V roce 1966 natáčí film Mučedníci lásky, ve kterém hraje (jak jinak) tajemnou dívku. V roce 1966 a 1968 záskala Marta své zasloužené a poctivě odhlasované Zlaté slavíky. V roce 1968 bodovala Marta hlavně s písní Modlitba pro Martu. Také v roce 1969 Marta vyhrála Zlatéhoslavíka, ale ten jí byl předán pouze za dveřmi redakce Mladého světa. A v roce 1970 byly výsledky ankety na rozkaz shůry pozměněny tak, že Marta skončila až na sedmém místě, ačkoli pro ni přišlo opět nejvíce hlasů.
Po příchodu Václava Neckáře a Bobana Ondráčka z Alfy se v Rokoku vytvořil základ pro budoucí Golden Kids. Ale to tom je jiná kapitola, resp. stránka.
Po jejím odchodu z GK (důvody odchodu uvádí v dopise Heleně a Vaškovi ze dne 22.4.1970)se její život od základu mění. Velmi často byla pronásledována StB. Se svým druhým manželem režisérem Janem Moravcem (prvním byl režisér Jan Němec) strávila sedm let v malé vesničce na Českomoravské vysočině. Po podpisu Charty 77 se pronásledování ještě zhoršilo, a tak jedinou její radostí se stala její dcera Kateřina, narozená v roce 1979. Takéjejí kolegové Helena i Vašek se s ní často setkávali. V roce 1981 byla Marta přijata jako úřednice podniku Výstavba hlavního města Prahy, kde byla dle vlastních slov spokojená. Ovšem výslechům a pronásledování se bohužel ani zde nevyhnula. stéle se ovšem nevzdává a často účinkuje na různých setkáních s pronásledovanými lidmi (Václav Havel, Jaroslav Hutka apod.)
V roce 1989 se ale vše změnilo. 21. listopadu 1989 na zcela zaplněném Václavském náměstí zpívá Marta Kubišová Modlitbu pro Martu a hymnu. 3. prosince se koná ve vyprodané Lucerně Koncert pro všechny slušný lidi, kde Marta účinkuje s bratry Ebenovými a Neckářovými. Po jejím koncertě jí na podium přináší Helena Vondráčková kytici. To byl jakýsi první krok k znovuobnovení Golden Kids.
Věci se znovu dávají do pohybu. Na trh přichází reedice Martina alba Songy a balady, je jí také oficiálně předán Zlatý slavík 1970. Marta také vystupuje se svým programem Řeka vůní. 28. října 1995 dostává státní vyznamenání Za zásluhy. V televizi se objevuje pořad Chcete mě, který Marta uvádí a který se snaží pomoci nalézt opuštěným zvířátkům nový domov.

Ocenění