Marek Řezanka životopis

česká, 1980

Životopis

narozen 15. 5. 1980, vystudoval sociologii a demografii, v současnosti pracuje jako odborný pracovník ve státních službách. Věnuje se psaní básní i písňových textů. Mj. spolupracoval s Robertem Řeřichou, kdy se jako spoluautor podílel na textu City Sky Limits. Dále otextoval v angličtině texty rodící se poppové skupině Chemically hungry (např. sklady Why, Tin soldier, Icy cold ad.). 1. koncert se uskutečnil v Jazz Clubu v Praze na dne 20.5. 2008. Skupina prošla proměnou, orientuje se pouze na české texty (autor napsal v minulosti texty např.: Ruce a Figurky z porcelánu, podle nichž se kapela i chvíli jmenovala – Figurky). V současnosti má skupina název Nevhodná známost a z autorových textů hraje Píseň Andromedy: http://bandzone.cz/nevhodnaznamost.

Autora v dětství velmi ovlivnily Andersenovy pohádky, jejichž témata se v jeho tvorbě objevují – se jedná o motiv Pastýřky a kominíčka ve Figurkách z porcelánu či Zimní královny v Icy cold.

Publikuje své básně na několika českých i jednom zahraničním serveru. Od roku 2006 se jeho básně (ale i písňové texty) objevují na serveru Písmák - autor je zde znám pod přezdívkou Muamarek). Většinu svých písňových textů má na www.totem.cz pod přezdívkou méně nápaditou, o to výstižnější – textař.

Rozsáhlou škálu své tvorby zveřejnil na www.mezera.org pod nickem danmark. Kromě písňových textů zde čtenář najde jeho muzikálové texty na motivy románu U. Ecca Jméno růže, překlad Villonova Malého testamentu či Havrana od E. A. Poea.

Na http://allpoetry.com/danmark se potom čtenáři mohou seznámit se střípky autorovy tvorby v jazyce anglickém.

Více autorových českých i anglických textů pak čtenáři mohou najít na těchto stránkách (Texty na každej pád a Texty do nepohody, Paintings či Cleanness and dirt).



Ve dnech 29. 1. 2009 a 5. 11. 2009 se objevil na vlnách Českého rozhlasu 2 v pořadu Zelené peří:

http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=2059

Dne 4. 2. 2009 pak o něm a jeho dosavadní tvorbě vyšel krátký článek v Týdeníku rozhlas.

V současnosti rozvíjí spolupráci s autorem hudby Josefem Srbem (bývalá skupina CK Vokál), pro něhož píše písňové texty (Chatrč v lesích, Sám, Chci si stavět ráj, Beru kilo po kile).

Několik textů také napsal pro šansoniérku Naďu Sterzelovou (zhudebněn je text: Usínám sama).

Ve sborníku Pár střípků 2008 publikoval autor báseň: Víš, nevím. V rámci pátého ročníku soutěže O nejpůsobivější českou báseň získala tato báseň v kategorii do 30 let nejvíce hlasů od čtenářů. Více viz: http://www.plutanium.cz/vzdorospolek/. V následujícím roce se pak autor umístil na celkovém 4. místě v hodnocení odborné poroty (báseň: Noční pláč).

Autorovy básně se objevily i v prvních dvou číslech sborníků Rytin, zaměřených na temátiku Fantasy a sci-fi (v 1. čísle obsadil 1. ve druhém pak přiléhavé druhé místo):

http://eshop.rytiny.cz

12. 5. 2009 vyšla v nakladatelství Plot jeho prvotina, básnická sbírka Otisky (s ilustracemi Jiřího Staňka):

http://www.plotknihy.cz/titul.php?titul=239

Ve dnech 13.-16.5. 2010 se na pražském Výstavišti objevila v rámci veletrhu Svět knihy jeho nová sbírka, Výkřik smutku, kterou vydalo nakladatelství Mezera. Působivé grafiky k této sbírce obstarala Eliška Martínková.

26.5. 2010 přednesl na internetovém rádiu Hortus (www.radiohortus.cz) básně z této sbírky. Čtení proběhlo na počest Karla Hynka Máchy.

V říjnu 2011 vydávají spolu s grafikem Jiřím Staňkem sbírku pro děti: Děti objevují svět. (zdroj životopisu: Internet)

Ocenění