Li Čching-čao životopis

čínská, 1084 - 1155

Životopis

Li Čching-čao byla pozoruhodná básnířka a esejistka sungské doby. Narodila se v roce 1084 ve vysoké úřednické rodině. V dětství se ji dostalo velice pečlivé výchovy a vzdělání. Ve svých 21 letech se vdala za talentovaného básníka Čao Ming-čchenga, jenž se později stal vysokým státním úředníkem. Tento manželský pár oplýval jenem literárním nadáním, ale i sběratelskou vášní. Výsledkem systematického sbírání uměleckých předmětu byla rozsáhlá sbírka, kterou společné popsali v podrobném katalogu. Poklidný život sungského císařského dvoru přerušil v roce 1127 vpád Džürčenů ze severu a severovýchodu. Císařský dvůr se tehdy úprkem stěhoval na jih země. Tehdy, v bojích a při útěků na jih Li Čching-čao a Čao Ming-čchen přišli o většinu své umělecké sbírky. Básnířka pak žila v různých městech na jihu země a zemřela pravděpodobně někdy kolem roku 1151. Ovšem téměř 30 let předtím pohřbila svého manžela a žila prakticky sama.

Poezie Li Čching-čao byla úzce spjata s jejím osobním životem. Její básně, plné šťastné pohody ze šťastného období jejího života, se ve stáří mění v tesknou poezii. Jazyk básní byl velice melodický a využívala všech poetických kvalit hovorového jazykového projevu. Svůj literární talent prezentovala i v esejistické tvorbě. Své schopnosti esejistické dokázala mimo jiné i v biografickém doslovu ke Katalogu, kde líčí katastrofu, která jí a jejího manžela potkala.

Většína její tvorby se ztratila. Zachovaly se dvě sbírky, a to Píseň průzračného nefritu a Doslov ke katalogu uměleckých sbírek. Obě, spolu se všemi jejími zachovanými básněmi vyšly v češtině v roce 1962 pod názvem Spisy Li Čching-čao. Česká antologie Jara a podzimy staré Číny, 1961. (zdroj životopisu: czech.cri.cn)

Ocenění

Li Čching-čao - knihy

2002  88%Květy skořicovníku
2003  96%Jizvy rosy

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

Čína kaligrafie čínská literatura poezie

Čching-čao je 4x v oblíbených.