Lawrence M. Krauss životopis

americká, 1954

Životopis

Lawrence Maxwell Krauss je profesorem na škole výzkumu Země a vesmíru a na katedře fyziky Arizonské státní univerzity. Současně je jedním z vedoucích projektu Kosmologická iniciativa a zakládajícím ředitelem projektu Počátek. Tento projekt zahrnuje široký interdisciplinární výzkum a výuku, jež jsou zaměřeny na různé "počátky" - od počátku vesmíru k počátku lidstva, vědomí a kultury.

Krauss je mezinárodně známý teoretický fyzik, který se soustřeďuje především na pomezí fyziky částic a kosmologie. Titul Ph.D. ve fyzice získal v roce 1982 na Massachusettském technickém institutu. Stal se též členem prestižního společenství Harvard Society of Fellows. V roce 1985 byl přijat na Yaleovu univerzitu, odkud v roce 1993 přešel jako profesor na univerzitu Case Western Reserve, kde byl až do roku 2005 vedoucím fyzikálního ústavu. Za svůj vědecký výzkum i populární spisy získal mnoho mezinárodních ocenění. Je jediným fyzikem, jenž získal cenu od všech tří nejdůležitějších fyzikálních společností, Americké fyzikální společnosti - Amerického sdružení učitelů fyziky a Amerického fyzikálního institutu.

Krauss je také jedním z mála významných fyziků, kterým se podařilo přemostit propast mezi vědou a jejím populárním výkladem. Časopis Scienfitic American ho vysoce ohodnotil jako společensky angažovaného intelektuála. Jeho zájmy jsou skutečně široké, kromě knih má na svém kontě řadu rozhlasových a televizních vystoupení a uveřejnil i spoustu populárních článků a komentářů v novinách a časopisech. Vystoupil též například s Clevelandským orchestrem v Blossom Music Centre v Ohiu při koncertním provedení suity Gustava Holsta Planety a obdržel cenu Grammy za komentář k hudební složce filmu Star Trek. V roce 2005 byl členem poroty na filmovém festivalu Sundance. (zdroj životopisu: Vesmír z ničeho (2013, Euromedia group, k.s.))

Ocenění (1)

2011 - Physics World Book - kniha Richard Feynman a kvantový svět