Lars Kepler životopis

Alex Ahndoril · pseudonym

švédská, 1967

Životopis

Lars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice: Alexandra Coelho Ahndorilová (*2.3.1966) a Alexander Ahndoril (*20.1.1967). Doposud společně vydali pět bestsellerových kriminálních románů. Hypnotizér se dočkal rovněž filmového zpracování v režii Lasse Hallströma. Všech knih série se doposud prodalo přes pět milionů výtisků, jen v České republice více než čtvrt milionu.
Křestní jméno pseudonymu odkazuje ke švédskému spisovateli Stiegu Larssonovi, autoru trilogie Millennium, jemuž se dvojice chtěla přiblížit žánrově i kvalitou děl. Příjmení Kepler je odkazem na astronoma Jana Keplera, s nímž je spojeno nové objevování. Stejně tak měli spisovatelé údajně v plánu použít netradiční zápletky a nechat se ovlivnit filmovou tvorbou.
Pod uměleckým pseudonymem Lars Kepler se manželé Ahndorilovi rozhodli uvést detektivní román, aby je čtenáři skrze známá jména nespojovali s jejich předchozí tvorbou. Přesto byla identita autorů odhalena po vydání první knihy (Hypnotizér). Pro náklonnost obou spisovatelů k napětí a kriminálním příběhům píší pod pseudonymem díla s detektivní zápletkou.
Jméno hlavního hrdiny Joona je upravené biblické jméno Jonáš.
Žijí ve Stockholmu a mají tři dcery.

Alexander Ahndoril publikoval též pod svým vastním jménem - viz https://www.databazeknih.cz/autori/alexander-ahndoril-11375 (zdroj životopisu: www.ereading.cz)

Ocenění (2)

2020 - Český bestseller (Překladová beletrie pro dospělé) - kniha Zrcadlový muž
2017 - Český bestseller (Překladová beletrie pro dospělé) - kniha Lovec králíků