Ladislav Štaidl životopis

česká, 1945 - 2021

Životopis

Ladislav Štaidl (* 10. března 1945 ve Stříbrné Skalici) byl český hudebník, kytarista, pianista, dirigent, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel. Jeho starší, předčasně zesnulý bratr Jiří Štaidl byl také známý a úspěšný muzikant a textař.

Začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, kterou zakládal společně s Miki Volkem, Ondřejem Suchým a M. Berkou. Na podzim roku 1963 se společně s bratrem Jiřím spolupodíleli na činnosti klubu a kapele Olympic ve Spálené ulici, měli za sebou práci v Karlínském kulturním kabaretu (přezdívaný Karkulka) vedeném Jiřím Brabcem. V tomto roce začal pracovat i pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem. Společně s ním a s bratrem Jiřím pak v roce 1965 založili Divadlo Apollo, v roce 1967 odjeli společně na půl roku do Las Vegas v Nevadě do USA.

Jedná se o bývalého dlouholetého vedoucího Orchestru Ladislava Štaidla, kapely, která doprovázela zpěváka Karla Gotta, také o bývalého přítele zpěvačky Ivety Bartošové, se kterou má syna Artura.

Ladislav Štaidl napsal hudbu k cca 80 televizním a celovečerním filmům, které režírovali Zbyněk Brynych, Jaromil Jireš, Juraj Jakubisko, Jaroslav Dudek, Hynek Bočan, Jiří Adamec, Ladislav Rychman, Karel Steklý, Evžen Sokolovský, Ján Roháč, Radúz Činčera, Tomáš Vondrovic a Jan Fuchs. Je autorem cca 200 písní a textů, nejčastěji psaných pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Darinu Rolincovou a Ivetu Bartošovou.

Zemřel dne 31.1. 2021 na covid-19. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění