Klaus-Peter Wolf životopis

německá, 1954

Životopis

Klaus-Peter Wolf (narozen 12. ledna 1954 v Gelsenkirchenu) je německý spisovatel, vypravěč zvukových knih a scenárista. Jeho knihy byly přeloženy do 24 jazyků a prodalo se jich přes 13,5 milionu výtisků. Je vynálezcem kriminálních románů z Východního Fríska.

Klaus Peter Wolf je jediným dítětem učitele plavání a kadeřníka. Po škole v Gelsenkirchenu pracoval Wolf jako veřejně prospěšné práce v domově mládeže evangelické církve. V roce 1977 mu rané publikace vynesly státní cenu Severního Porýní-Vestfálska pro mladé umělce. Spolu s dělníky z firmy Eurovia v Gelsenkirchenu, která měla být uzavřena, napsal o jejich situaci divadelní hru. To, co bylo zamýšleno pouze jako pouliční divadlo na podporu boje o pracovní místa, se hrálo na festivalu v Porúří v roce 1977. Dělníci hráli sami sebe.

V roce 1979 žil se zločineckým mládežnickým gangem a vydal román Pivo v plechovce a masové kuličky, čímž se dostal do povědomí širší veřejnosti. Byl generálním ředitelem literárního nakladatelství Helmut Braun a zkrachoval se ztrátou 2,7 milionu DM. Poté založil občanskou iniciativu na podporu kurdských žadatelů o azyl. To vyústilo v jeho román The Deportation or Who Killed Mahmut Perver? Román zfilmovala a odvysílala ZDF.

Zatímco Wolf pracoval v Nikaragui v době Contra War na zřízení tiskárny, obdržel v roce 1985 cenu Anny Frankové za knihu a film The Deportation. Wolf zpracoval zážitky z doby v Nikaragui do revue, se kterou vyjel na turné v letech 1985/86, i do románu Dny, které pálí jako rány. Počátkem roku 1987 se zúčastnil kulatého stolu o aktuálních otázkách světového míru, který organizovali Čingis Ajtmatov a Michail Gorbačov v Moskvě. Wolf patřil do obnovovacího křídla DKP. Poté, co cestoval značně přes Sovětský svaz, opustil stranu v roce 1987.

V roce 1989 založil společnost Hot Pants pro dívky a ženy, aby po dobu dvou let zkoumal scénu obchodníků s dívkami a ženami v Německu a Švýcarsku. Napsal o tom román Traumfrau. Wolf je členem PEN centra Německo a převzal záštitu nad sdružením pro hospic u moře ve městě Norden. Napsal řadu psychologických thrillerů a kriminálních filmů pro televizi, včetně za seriál Tatort a Polizeiruf 110. V roce 1996 obdržel Rocky Award za nejlepší televizní filmy (Kanada) a cenu Ericha Kästnera (Berlin-Babelsberg) za scénář k televiznímu filmu Svens Secret a také Magnolia Award Shanghai v roce 1998 nejlepší mezinárodní scénář.

Wolf žije od roku 2003 jako spisovatel a scenárista na volné noze ve východofríském městě Norden. Spolu se svou partnerkou Bettinou Göschl a dcerou vyrábí CD pro děti, které vydává Jumbo-Verlag. Spolu s Göschlem napsal také dětský krimiseriál Detektivové ze Severního moře. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění