Karl-Heinz Jakobs životopis

německá, 1929 - 2015

Životopis

Karl Heinz Jacobs vyrůstal ve Východním Prusku. Jako voják se v roce 1945 účastnil druhé světové války. Po válce, se snažil dostat na různá pracovní místa, navštěvoval obchodní školu a pracoval jako zednický učeň. Od roku 1956 studoval na Institutu literatury Johannese R. Bechera v Lipsku. Od roku 1958 působil jako novinář, později jako spisovatel na volné noze. Měl několik možností cestovat do zahraničí, včetně Sovětského svazu a v letech 1967-1968 také jako člen brigády FDJ (Freie Deutsche Jugend) do Mali.

Poté, co Jacobs v roce 1977 protestoval proti vyhoštění Wolfa Biermanna, byl vyloučen z SED (Jednotná socialistická strana německa) a zbaven možnosti publikace v NDR. V roce 1979 vedlo vydání jeho románu William Castle v západoněmeckém vydavatelství k jeho vyloučení ze Svazu spisovatelů NDR.

V roce 1981 se Jacobs přesunul do západního Německa a usadil se ve Velbertu. Od roku 1982 je členem PEN klubu Německa. V roce 1986 a 1987 zastával post hostujícího přednášejícího na několika univerzitách v USA a Kanadě. V prosinci 1989 došlo v NDR k převratu a jeho vyhoštění ze Svazu spisovatelů bylo ihned zrušeno. Jacobs, který na Západě pracoval hlavně pro noviny, rozhlas a televizi, je nyní zaměstnancem novin Neues Deutschland (Nové Německo).

Jeho román Beschreibung eines Sommers, který byl i zfilmován, je jeden z největších bestsellerů literatury NDR. V roce 1972 obdržel cenu Heinricha Manna Akademie umění NDR a v roce 1974 Medaili za zásluhy o NDR. Od počátku sedmdesátých let byl ale Jacobs stále skeptičtější proti vývoji v jeho zemi což vyvrcholilo účastí na Biermannově protestu a nakonec byl nucen opustit NDR.

Ocenění