Karel Koutský životopis

česká, 1965

Životopis

Karel Koutský (* 31.3.1965) je český fotograf, zakladatel Ateliéru Fotorenesance a vydavatel.

Narodil se v Praze jako syn architekta Karla Koutského. V roce 1984 absolvoval střední polygrafickou školu. Maturoval také v oboru fotografie. Původně pracoval jako knihtiskař, posléze jako ofsetový tiskař, sítotiskař, knihař, fotolaborant. Fotografovat začal roku 1977 fotoaparátem Flexaret 6x6 a od roku 1980 kinofilmovou zrcadlovkou Praktica. Od začátku 80. let se převážně soustředil na tematiku periférií Prahy, posléze dvorků, dvorečků a zahrad Malé Strany, Hradčan a okolí.

Od osmdesátých let se seznamuje s tvorbou Josefa Sudka, Jana Svobody a Zdenko Feyfara, kteří na něj měli zásadní vliv. Jeho tvorba zahrnuje jak fotografie krajin, zátiší, interiérů tak i jiných žánrů. Používá techniku Pentax MZ-7, Pentax MZ-S, Cambo 4x5 palců, Flexaret 6x6, Moskva 6x9, skener Epson V750 PRO. Jeho fotografie jsou zastoupeny v soukromých sbírkách doma i v zahraničí a jsou použity na obálkách knih, časopisů a publikací.

V roce 2005 založil v Praze Ateliér Fotorenesance. Poskytuje služby v oblasti fotografie, předtiskové přípravy a tisku. Konkrétně se jedná o zvětšování klasických černobílých fotografií, vyvolávání filmů, fotografování v interiéru a exteriéru, vydávání fotografických portfolií, příprava dat k tisku, skenováním, dokončující zpracování (knihařské práce) a realizací tiskových zakázek.

Ateliér Fotorenesance sdružuje výtvarníky různého zaměření, organizuje výstavní činnost a jejich propagaci. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org)

Ocenění