Karel Babánek životopis

česká, 1872 - 1937

Životopis

Karel Babánek (15.7.1872, Březové Hory – 19.5.1937, Praha) byl český právník, básník, spisovatel a dramatik. Psal lyrické básně,
inspirované lidovými písněmi, též satirické povídky a práce pro mládež.

Byl synem vrchního báňského rady Františka Babánka a Albíny Babánkové-Janouškové. Rodina se postupně stěhovala z Březových Hor do Jílového a Jáchymova.
Po studiích na právnické fakultě (1894–99) pracoval jako konceptní úředník u soudu a na notářství, od r. 1917 jako smluvní úředník pražského magistrátu, kde působil až do svého penzionování v roce 1932. Je autorem třinácti básnických sbírek a několika svazků prózy (např. Dni našeho života, 1910) ovlivněných dekadencí. Přízraky (Sfinx 1920) je sbírka povídek s tajemstvím s motivy přeludů, přízraků, úvah o životě a smrti a osudu člověka. Do sci-fi patří povídka Doktor Labori, vyprávějící o šíleném vědci, který vynalezl chemickou látku, jež způsobila celosvětové vymření lidstva, povídka Minulost, katastrofický příběh Kometa o srážce Země s kosmickým tělesem a povídka Radost života. Fantastické povídky obsahuje i sbírka Satiry a ironické humoresky (J. Kotík 1919). Pozoruhodný je příběh Výlet pana Broučka do XXI. století, v němž se Brouček ocitne po průjezdu tunelem ve městě budoucnosti podivuhodně připomínajícím současnou Prahu. Duchové vystupují v povídkách Zakletý švec a Strašidlo, hrdina povídky Záhadné zmizení revidenta Pištory se při četbě obtížné knihy doslova ztratí v jejím textu. (zdroj životopisu: Slovník české literární fantastiky a science fiction)

Ocenění