Kåre Holt životopis

norská, 1916 - 1997

Životopis

Kåre Holt debutoval před válkou několika knihami pro děti. Po několika nepříliš zdařilých titulech dosáhl prvního pronikavějšího úspěchu románem z okupace Det stroe veiskillet (Velká křižovatka, 1949), v němž se snaží najít odpověď na otázku, proč se lidé stávali nacisty, proč zrazovali vlast, a dvojrománem z dělnických bojů v Norsku 19. století Hrdá porážka (Det store nederlag, 1956, č. 1964) a Storm under morgenstjernen (Bouře pod jitřenkou, 1958).
V roce 1965 vyšel první díl Holtovy historické trilogie Král, v níž se projevil jako velký epik, navazující na tradici svých slavných předchůdců Hamsuna, Undsetové, Falkbergeta, Duuna, a Upppdala.
Kåre Holt v mistrovské psychologické studii středověkého vládce oživuje podstatu středověku, jeho myšlení a konání, ukazuje i druhou stranu historické mince v celoevropském boji o moc mezi státem a církví, stranu zbarvenou krví a utrpením desetitisíců prostých lidí.
Z dlouhé řady Holtových pozdějších románů jmenujme za všechy román odromantizující postavy Roalda Amundsena a Roberta Scotta Kdo dřív (Kappløpet, 1974, č. 1980), podobně jako Král překládaný do celé řady světových jazyků. (zdroj životopisu: Král)

Ocenění

Kåre Holt - knihy

1980  88%Kdo dřív
1983  86%Král
1964  80%Hrdá porážka

Žánry autora

Literatura světová Dobrodružné Romány Historické romány

Štítky z knih

Antarktida Roald Amundsen jižní pól

Holt je 0x v oblíbených.