Judith Ivory životopis

americká

Životopis

Judith Ivory, vlastním jménem Judy Cuevas, v dětství ráda dalším dětem vyprávěla různé příběhy. Taky si všude s sebou nosila svůj zápisníček, do něhož si zapisovala své básničky, eseje a krátké příběhy.

Během prvního semestru na univerzitě na Floridě jí její profesor angličtiny doporučil, ať se zkusí zamyslet nad možností být spisovatelkou. Judy přesto vystudovala aplikovanou matematiku, k tomu získala doktorát v oboru teorie matematiky a dále ještě dokončila postgraduální studium angličtiny v Cambridge. Po ukončení studií chvilku vyučovala matematiku na základní a střední škole, poté přijala místo profesorky na univerzitě v Miami.

Svou spisovatelskou kariéru začala až v době, kdy její děti byly batolata. V roce 1988 jí vyšla její první romance Starlit Surrender - u nás vyšlo jako Anděl v rudých šatech (zajímavostí je, že v jednom týdnu Judy dostala odpověď od vydavatelství Zebra, že její rukopis na Starlit Surrender berou a taky od Pocket Books, kteří knihu odmítli :-) ).

V následujících letech Judy vydala několik dalších knih, vždy však s několikaletými pauzami. Někdy to byla jen tzv. tvůrčí krize, ale v roce 1992 byla tato pauza způsobena osobními důvody - nemocí dětí, manželovo žádostí o rozvod a zničením jejich domova hurikánem Andrew.

V roce 1996 Judy přešla k nakladatelství Avon, které si vzneslo požadavek, že si Judy musí změnit jméno, a tak se na spisovatelské scéně objevila autorka Judith Ivory. Důvodem byl marketingový tah, když Avon předpokládal, že změnou jména a “oklamáním” knihkupců, že se jedná o novou autorku, se zvýší prodejnost jejích knih. No a v roce 1999 se tento tah ukázal být velice úspěšným, když se Judy alias Judith stala druhou nejprodávanější autorkou Avonu a taky vyhrála cenu spisovatelů v RITA Awards.

Judith má velkou rodinu, která ji velice podporuje. Její otec dokonce v jednom knihkupectví skoupil všechna vydání její poslední knihy a požadoval po knihkupci, aby další výtisky doobjednal.

Judith často pracuje osm až deset hodin denně, šest dní v týdnu. Po dokončení nového rukopisu si vždy udělá pauzu a cestuje. Její zdravotní problémy s páteří jí však v současné době znemožnují dokončit započatou sérii z Viktoriánské éry.

Judith žije v Miami spolu se svými dětmi, dvěma kočkami a psem. (zdroj životopisu: http://www.renatac.cz)

Ocenění