Jozef Kroner

slovenská, 1924 - 1998 statistiky

Nahrávám...

Životopis

Jozef Kroner, nesprávne, ale zaužívane aj Króner
(* 20. marec 1924, Staškov – † 12. marec 1998, Bratislava)

bol slovenský herec. Brat herca Ľudovíta Kronera, otec herečky Zuzany Kronerovej, manžel herečky Terézie Hurbanovej-Kronerovej. Pochádza z dvanástich detí. Začínal ako robotník v Trenčíne, neskôr ako vedúci dielne v Považskej Bystrici. Popri práci sa venoval ochotníckemu divadlu. Začínal v Armádnom divadle v Martine (1948 - 1956). Od roku 1956 pôsobil v činohre SND v Bratislave až do roku 1984, keď odišiel do dôchodku. Účinkoval v mnohých televíznych filmoch a seriáloch - Kubo (1965), Živý bič (1966), Rysavá jalovica (1970), Ruže a sneh, Vôňa remesla, Slovácko sa nesúdi (1978, 1984), Sváko Ragan (1975), Nech žije deduško (1978). Je autorom kníh: Herec na udici (1970), Herec nielen na udici (1974), S kamerou a s udicou (1979), Neobyčajný testament (1982) a O rybke Beličke (1983). O jeho živote a tvorbe nakrútil režisér Fero Fenič tv. film Trate Jozefa Kronera (1987). Na základe hlasovania slovenských filmových novinárov v Ankete 2000 sa Jozef Kroner stal slovenským hercom 20. storočia.

V roku 1967 dostal titul zaslúžilý umelec a v roku 1978 titul národný umelec.

Filmografia
1949: Katka (majster Jozef)
1951: Akce B (švec)
1953: Pole neorané (Šimon Perďoch)
1954: Drevená dedina (Ondro Chlistoň)
1955: Štvorylka (krajčír Sásik)
1956: Čert nespí (porotca, kádrovák Merinda, inžinier Martvoň)
1957: Posledná bosorka (Jakub Krvaj)
1957: Zemianska česť (Jonáš)
1958: Statočný zlodej (Jožko Púčik)
1958: Šťastie príde v nedeľu
1960: Jerguš Lapin (strýko Košaľkuľa)
1961: Pokorené rieky (Juraj Brondoš)
1962: Polnočná omša (Valentín Kubiš)
1962-63: Jánošík I-II (otec Uhorčík)
1965: Obchod na korze (Tóno Brtko)
1965: Kubo (Kubo)
1966: Lidé z maringotek (klaun Ferdinand)
1967: Muž, který stoupl v ceně (pán Benda)
1968: Dialóg 20–40–60 (starec)
1968: Muž, ktorý luže (Franz)
1968: Traja svedkovia (dr. Schwartz)
1969: Touha zvaná Anada (Koktavý)
1970: Pán si neželal nič (Ctibor)
1970: Rysavá jalovica (Adam Krt)
1972: Zajtra bude neskoro (učiteľ)
1973: Očovské pastorále (Cesnak)
1973: Putovanie do San Jaga (Carlo)
1973: Vegül [Nakoniec], r. Gyula Maár, Maďarsko (János Varga)
1975: Pacho, hybský zbojník (Pacho Matrtaj)
1976: Stratená dolina (Gamboš)
1976: Sváko Ragan (Sváko Ragan)
1976: Teketória [Okolky], r. Gyula Maár, Maďarsko
1979: Két történeta félmúltból [Dva príbehy z nedávnej minulosti], pov. A téglafal mögött [Za tehlovou stenou], r. Karoly Makk, Maďarsko (Ferenc Bódi)
1979: Mišo (Mišo)
1981: Kosenie Jastrabej lúky (otec Martin Hudec)
1981: Megáll az idö [Čas sa zastaví], r. Péter Gothár, Maďarsko (triedny profesor)
1981: Tegna pelött [Predvčerom], r. Péter Bacsó, Maďarsko
1982: Egymásra nézve [Iný pohľad], r. Károly Makk, Maďarsko
1982: Popolvár najväčší na svete (sluha Šablica)
1982: Přeludy pouště (Sidi Ali)
1982: Soľ nad zlato (šašo)
1983: Tisícročná včela (Martin Pichanda)
1987: Neďaleko do neba (Šimaľa)
1987: Posledný rukopis [Az utolsó kézirat], r. Károly Makk, Maďarsko (György Nyáry)
1988: Lovec senzací (Šnórer)
1988: Vlakári (dedo Homola)
1989: Můj přítel d'Artagnan (Křepelka)
1989: Ty, ktorý si na nebesiach [Ti, kojto si nebeto], r. Dočo Bodžakov, Bulharsko (George Henih)
1990: Árnyék a havon [Tieň na snehu], r. Attila Janisch, Maďarsko
1992: Dědictví aneb Kurvahošigutntag (Košťál)
1994: Vášnivý bozk (Schneider)
1995: …ani smrt nebere! (Martin Janák–Štipaný)

Zdroj životopisu: sk.wikipedia.org

Populární autoři:

Jozef Horák

1907 - 1974