Josef Dolista životopis

česká, 1954

Životopis

Prof. Dr. Josef Dolista SDB, Th.D., Ph.D., (* 20. března 1954) je katolický kněz a český teolog a filosof. Studoval také v Německu a v Itálii, kde obdržel doktorát. Je člen salesiánského řádu, zaměstnanec Filozofického ústavu Akademie věd ČR. Jako teolog spolupracuje s Univerzitou Adama Mickiewicze v Poznani. A jako filosof spolupracuje s Husitskou teologickou fakultou Karlovy univezity a Filozofickou fakultou Trnavské univerzity v Trnavě.
V letech 1999- 2002 vykonával funkci děkana Teologické fakulty Jihočeské univerzity, v letech 2002 - 2010 učil etiku na Zdravotně sociální fakultě, několik let byl také vedoucí edičního oddělení. Od roku 2004 do roku 2008 byl souběžně rektorem Vysoké školy evropských a regionálních studií a předsedou redakční rady časopisu Auspicia. Byl zakladatelem tohoto časopisu a je také autorem jeho názvu. Od r. 2009 do r. 2010 byl jmenován rektorem prof. MUDr. Vladimírem Krčmérym vést pobočku v Praze Vysoké školy zdravotně sociální sv. Alžběty - Bratislava. Od r. 2010 je vedoucím katedry filozofie a sociologie na Vysoké škole CEVRO (www.vsci.cz). Založil v r. 2009 Nadaci Evropského vzdělávací centra na podporu studentů vysokých škol. Profesně se věnuje systematické filosofii a teologii, bioetice a tématům politicko-náboženským.
V letech 1987–1989 byl šéfredaktorem samizdatového salesiánského časopisu pro mládež Čtení do krosny, předchůdce časopisu Anno Domini. V rámci této činnosti se stavěl proti prezentování církevní názorové plurality a diskuse a držel linii jednoznačného představování oficiální církevní nauky k povzbuzení a poučení mládeže.
Od roku 2010 je zvoleným členem předsednictva Masarykova demokratického hnutí (6.3.2010).
Pravidelně vystupuje v médích, kde obhajuje a vysvětluje tradiční postavení katolické církve. Od roku 2010 podporuje své bývalé úspěšné doktorandy k další vědecké práci a působí svým vlivem na dodržování práva a spravedlnosti ve společnosti. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění