Josef Brož životopis

česká, 1965

Životopis

Novinář, publicista, spisovatel a kritik. Zabývá se kulturními a politickými tématy, specializuje se na oblast divadla, filmu a výtvarného umění, komentuje často politické dění ve Francii. Působil jako šéfredaktor brněnského nakladatelství JOTA. Nyní jako kritik a publicista na volné noze.

Studoval na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (estetiku, divadelní a filmovou vědu), na pařížské Sorbonne-Nouvelle (Institut d´Études Théâtrales) a na Université de Bourgogne (DESS, kulturní politika).

Působil v 90. letech v českých médiích (Telegraf, Prostor, Český deník a týdeník, Lidové noviny), později spolupracoval také s médii frankofonními (RFI, RTBF, France 3, TF1). Koncem 90. let se podílel na vzniku občanské iniciativy "Děkujeme, odejděte!", která kritizovala spojenectví levice a pravice po vzniku tzv. opoziční smlouvy.

Stál u zakládání politické strany Cesta změny (CZ), angažoval se i na evropské úrovni při zakládání European Democratic Party (EDP).

Publikoval v nakladatelstvích Rybka, Petrklíč, JOTA a Eroika. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Brož_(novinář))

Ocenění