Josef Baránek životopis

česká, 1948

Životopis

Josef B.se vyučil a po vyučení narukoval do Počernic u Prahy na vojnu. V tomto vojenském útvaru sloužili jen ti, co měli příbuzné v zahraničí a byli vedeni úředně jako nespolehliví vůči státu. Při okupaci v srpnu 1968 se zůčastnil demonstrace po Praze. U rozhlasu byl zraněn střepinou ruského granátu a ošetřen ve Vršovické nemocnici. Po skončení vojenské služby se vrátil do rodné vesnice, jezdil na montáže po republice a snil o svobodě a lepší budoucnosti. Než se vydal do světa slíbil svým sourozencům, že na ně ve světě nezapomene a bude se snažit jim pomoci, jak to bude možné.
V roce 1970 opustil republiku přes Maďarsko, Jugoslávii a po 14 dnech se dostal přes hranice do Itálie. Po čase žití v italském táboře pro uprchlíky z východních zemí odešel do Německa, kde žil v lágru pro cizince. Usadil se ve městě Norimberku bez peněz a znalosti řeči.
V té době si dal sám sobě slib, až se mu povede líp, bude se snažit o postavení kostelíčka v Bystřici.
Po celou dobu, kdy se nemohl vrátit do své vlasti, ani otci na pohřeb, vzpomínal na svůj rodný kraj, kde se narodil a prožil své dětství.
Když rozhodli představitelé obce o stavbě kostela, přispěl největším obnosem. V roce 2002 byl tento kostelík vysvěcen a dostal jméno Josef.
I za podporování místního fotbalového klubu, školy a dětí mu bylo uděleno v roce 2002 čestné občanství Bystřice pod Lopeníkem
Vydal doposud 4 knížky s názvem: Kapky rosy v kapradí, Vzpomínky starých okamžiků, Věneček z trní a Vteřiny mého času z Bystřice pod Lopeníkem. Všechny jsou psány ve verších, je to poesie o své vesničce, svém životě, ale taky o lidech, ve kterých si každý najde buď sám sebe nebo dobu, kterou prošel.
Josef Baránek žije i v dnešní době v cizině, ale srdcem i duší zůstal tam, kde se narodil prožil své mládí, kde žijí jeho známí, přátelé a jeho sourozenci s rodinami.
Vždy se rád navrací do svého rodného kraje, kterému zůstal celý život věrný, tak jako svým daným dávným slibům z mládí i ze života. (zdroj životopisu: http://www.josef-baranek.de/o-mne/)

Ocenění

Josef Baránek - knihy

2008  0%Vzpomínky starých okamžiků

Žánry autora

Poezie

Štítky z knih

Baránek je 0x v oblíbených.
Osobní web autora