Jonny Zucker životopis

anglická, 1966

Životopis

Vyrůstal v Londýně. První knihu napsal, když mu bylo 10 let a jmenovala se Revenge of Caprir.
Před 13 letech chtěl být profesionálním fotbalistou a hrát za svůj školní tým. Jeho pozice byla na pravé straně útočníka. Ačkoli byl dost slušný hráč nikdy nebyl zdaleka dost dobrý, aby se z něj stal profík.
Poté chtěl být popovou hvězdu. Jeho oblíbená kapela byla Jam vedená Paulem Wellerem, a když v roce 1982 rozpadli, byl naprosto zdrcený!
K jeho 15. narozeninám dostal akustickou kytaru a cvičil ve své ložnici několik hodin. Hrál v několika školních skupinách.
Vystudoval politiku, vzdělávání a psychologii na univerzitě v Manchesteru. Poté si udělal postgraduální diplom v Lancashire z vysílání na polytechnice (nyní University of Central Lancashire). Po dokončení pracoval v několika rozhlasových vysílání a zjistil, že to ve skutečnosti není pro něj.
Následujících 8 roků strávil jako učitel na základní škole v Londýně a měl možnost učit úžasné žáky s nejrůznějšími osobnostmi a postoji. Bylo to při čtení příběhů v jedné třídě, když si vzpomněl, jak moc rád psal, když byl mladší, a tak začal psát příběhy pro své třídy.
S první knihou mu pomohl přítel z pedagogických David Parker - opravdu skvělý člověk - velmi zábavný a vynikající spisovatel. Kniha se jmenovala třída zákona a vydalo jí malé nakladatelství. Zázrakem byla vybrána jako "kniha týdne" na TES (Vzdělávací Times Supplement).
Brzy poté Jonny narazil na starého přítele, Ivor Baddiela, který se též věnoval učení a psaní. Ivor věděl, že editor v Scholatic hledá knihy pro akademické znalosti série. Napsali Tajemnou magii a Scholatic souhlasila, že ji zveřejní. Od té doby Jonny napsal přes 70! Od obrázkových knih po romány pro dospívající čtenáře.
Jonny je ženatý a žije v Londýně se svou ženou a třemi syny. (zdroj životopisu: http://jonnyzucker.com/)

Ocenění