Jón Svensson životopis

islandská, 1857 - 1944

Životopis

Životopis:
Narodil se 16. listopadu 1857 na dvorci Mödruvelliru nedaleko města Akureyri na severním Islandu. Byl čtvrtým z osmi dětí, ale jen pět se jich dožilo dospělosti. Jeho otec byl tajemníkem krajského hejtmana, matka Sigríður zůstávala doma s dětmi, jak to v té době bylo na Islandu zvykem. Nonni je mimochodem jeho chlapecká přezdívka, kterou si dochoval až do své dospělosti a následně i smrti.
Nonni maturoval v roce 1878 a v srpnu ještě téhož roku vstoupil jako první Islanďan do jezuitského řádu. Po studiích v Belgii a Holandsku se vrátil zpět do Dánska. V roce 1890 byl v Anglii vysvěcen na kněze - jako první Islanďan po tři sta čtyřiceti letech. Vyučoval francouzštinu na jezuitských gymnáziích sv. Ondřeje a sv. Knuta v Ordrupu na předměstí Kodaně.

Pak po dvacet let pracoval v duchovní správě a konal přednášky o své zemi. Tak navštívil také Československo a měl konference pro studenty jezuitských kolejí v Bubenči a na Velehradě. Páter Svensson procestoval skoro celý svět a měl nad pět tisíc přednášek o své rodné zemi v Evropě, Americe a Japonsku. Svoje příhody, které zažil při cestách, kdy přednášel na různých místech světa, si můžete přečíst v knize Nonni misionářem.Jón Svensson – Nonni zemřel 16. října 1944 ve stáří téměř osmdesát sedm let v Kolíně nad Rýnem. Islanďané jsou přesvědčeni, že nikdo neudělal v první třetině 20. století pro Island více než Nonni.

Nonni napsal celou řadu knih. V letech 1934 až 1937 vyšlo v nakladatelství Vyšehrad v překladu Jana Hrubého dvanáct knih Jóna Svenssona v sebraných spisech tohoto autora a později vyšly některé z nich i v dalším vydání ve 40 letech minulého století.

V roce 1988 vyšla v Německu knížka Jón Svensonn - Georg Telemann: Nonni a Manni - kluci z Ohnivého ostrova, což jsou některé Svensonnovy povídky upravené Telemannem. Její překlad vyšel v roce 1994 v nakladatelství Vyšehrad, po skoro 40 letech dlouhé přestávce. Podle této knížky natočila německá televize seriál, který se vysílal u nás před Vánocemi 1990 pod názvem Nonni a Manni. V roce 1991 vyšla na Slovensku v nakladatelství Obzor knížka Slnečné dni.

Skoro všechny knihy Jóna Svenssona - Nonniho pojednávají o jeho dětství a o životě na Islandě, ale i mimo jeho rodnou zem. Jsou psány svěže a květnatě hlavně pro mladé, avšak potěší i dospělé. Svensson sám shrnul svá vyprávění do dvanácti knížek, ale z nich je vytaženo několik desítek drobnějších svazků po různě vyšlých. (zdroj životopisu: internet)

Ocenění