John Hemming životopis

kanadská, 1935

Životopis

Dr. John Hemming, CMG (držitel britského Řádu sv. Michaela a sv.Jiřího), nar. 05.1.1935 ve Vancouveru, Kanada je badatel a spisovatel, odborník na Inky a na indiánské kmeny Amazonie.
Hemingův otec prodělal 1. sv.v. v zákopech a když viděl, že se schyluje znovu k válce, poslal svoji těhotnou ženu na výlet, který skončil přes Panamu až v Britské Kolumbii, protože chtěl, aby se jeho syn narodil v Americe. To se také povedlo v kanadském Vancouveru, takže je Hemming Kanaďan, stejně jako jeho otec, ( i když se ve věku dvou měsíců vrátil do Londýna a v Kanadě se zdržoval jen sporadicky).
Ve Spojeném království také dokončil své vzdělání, absolvoval historii v prestižním Etonu a Oxfordu.
V roce 1961 podniká první ze svých četných výprav do neprobádaných brazilských pralesů spolu se svými kolegy z Oxfordu, v povodí Iriri nalézají neznámý indiánský kmen, při kontaktu je jeden z kolegů Indiány zabit (poslední Angličan zabitý neznámým kmenem).
Intenzivně se zajímá o dějiny Inků a výsledkem je jeho první kniha The Conquest of the Incas ( Dobytí říše Inků), vydaná v roce 1970. Kniha vzbudila tak velký ohlas svou úrovní, že byla považována za dílo některého z renomovaných historiků napsané pod pseudonymem. Hemming získává doktorát z Oxfordu a dva čestné doktoráty z dalších univerzit. Kniha sama získává literární ceny v New Yorku.
Hemming se mimo to po úspěchu své první knihy stává předsedou Anglo-peruánské společnosti a postupně procestuje celé Peru. V roce 2007 je jeho práce oceněna Velkým křížem Rádu za zásluhy ( nejvyšší peruánské cicilní vyznamenání). Spolu s americkým fotografem Edwardem Ranneyem vydává další knihu věnovanou incké architektuře.
Jeho zkušenosti z výpravy k řece Iriri zapříčinily jeho zvýšený zájem o brazilské Indiány. V letech 1971-1972 navštívil 45 kmenů v celé Brazilii a v následujících letech vydává řadu knih mapujících historii původních obyvatel Amazonie.Jako projev uznání získává v roce 1998 od brazilské vlády Řád Jižního kříže.
V roce 1975 se stává ředitelem Royal Geographical Society a organizuje řadu projektů této společnosti po celém světě a výrazně pozvedl úrověň činnosti této organizace. V současnosti se podílí na činnosti řady mezinárodních výzkumných organizací.

Ocenění

John Hemming - knihy

1977  88%Dobytí říše Inků

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Španělsko Inkové dobývání, dobyvatelé

Hemming je 2x v oblíbených.