Joe Kubert životopis

americká, 1926 - 2012

Životopis

Rodiče Joea Kuberta emigrovali do Spojených států z Polska v roce 1926, když byly Joeovi pouze dva nebo tři měsíce. V jedenácti letech začal pracovat v komiksové branži jako učedník komiksového vydavatelského domu. Komiksům se od té doby věnuje nepřetržitě a za svých šedesát pět let v tomto médiu vytvořil pamětihodné příběhy takových postav jako Seržant Rock, Enemy Ace, Hawkman, Tarzan, Batman a Flash. Mezi jeho nejnovější grafické romány patří Yossel a Jew Gangster. Momentálně pracuje na dalším grafickém románu o Seržantovi Rockovi.
Dalším z mnoha Joeových úspěchů bylo založení první – a pořád jediné – akreditované školy zaměřené výhradně na umění komiksové kresby a grafického vyprávění příběhů. The Joe Kubert School of Cartooning and Grafics byla otevřena v roce 1976 a vychovala mnoho z dnešních úspěšných komiksových kreslířů.
V současnosti žije Joe se svou ženou Muriel v Doveru v New Jersey. Mají pět dětí a celou hromadu nádherných vnoučat. Nejmladší dvě z jejich dětí, Adam a Andy, patří ke špičce mezi současnými komiksovými výtvarníky. (zdroj životopisu: www.bbart.cz)

Ocenění (1)

2016 - Cena Muriel (Nejlepší překlad (Pavla Horáková)) - kniha Fax ze Sarajeva