Jiří Kuthan životopis

česká, 1945

Životopis

Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc. (* 13. června 1945 Písek) je český historik a historik umění, vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění na katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Odborně se zabývá především architekturou a uměním doby posledních Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců.

Po studiu na střední škole v Písku absolvoval (1963-1968) studium historie a následně dějin umění na filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval mimo jiné jako historik umění v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, člen redakce revue Arch, redaktor v nakladatelství Artia v oddělení publikací o umění, historik umění na Útvaru hlavního architekta města Prahy a zaměstnanec Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Od 1. ledna 1984 nastoupil jako odborný pracovník do Ústavu dějin umění ČSAV.
Od roku 1990 vyučuje dějiny umění a památkové péče na katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Palackého v Olomouci a v roce 1997 získal titul DrSc. Od roku 2001 působí i v Ústavu pro dějiny umění filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Dne 15. května 2002 byl jmenován profesorem pro dějiny umění na Univerzitě Karlově. V letech 2006-2007 krátce působil jako proděkan pro vědu na FF UK. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org)

Ocenění