Jiří Gold

česká, 1936 statistiky

Nahrávám...

Životopis

Básník, filmový dramaturg, scenárista a režisér Jiří Gold se narodil 17. ledna 1936 v Ostravě. Pochází z rodiny lékaře. Po maturitě na gymnáziu v Sušici (1954) studoval semestr na Vysoké škole železniční v Praze a v letech 1955-1961 dramaturgii na pražské FAMU. V letech 1962-1991 pracoval jako dramaturg Krátkého filmu Praha, od roku 1991 působil na témž postu v Československé, později České televizi. Je ženatý, žije v Praze.

Jako básník debutoval v časopise Kultura v roce 1957, dále publikoval ve Fotografii, v Květnu, Plameni, Hostu do domu, Universitě Karlově, Studiích (Řím) aj., po roce 1989 v Literárních novinách, Tvaru, Pěší zóně, Psím vínu a www.dobraadresa.cz. Je zastoupen v několika zahraničních antologiích. V rukopise zůstává cyklus kolážovaných a kombinatorických textů z přelomu 60. a 70. let Kniha realit (ukázky přinesl literární obtýdeník Tvar, příloha Tvary 1/2001) a většina textů z let 1968-2001.

V 60. letech Jiří Gold realizoval filmovou tetralogii Vidíš-li poutníka (K. H. Mácha, 1966), Kulhavý poutník Josef Čapek (1967), Zaklínání (F. Halas, 1969), Rafel mai amech izabi almi (1969). V 90. letech se autorsky podílel mimo jiné na dokumentech Hledat, nalézat, vracet se (1994), Petr Spielmann aneb Vědomí souvislostí (1998), Intimita aneb 24 minut s Janem Koblasou (1998), Nevyhnutelnosti Emila Juliše (1998).

Bibliografie
1964 Nebe jasně zelené , Mladá fronta
1967 Minotaurus, Mladá fronta
1994 Noci dní, Mladá fronta
1998 Mezery v mlčení, Klokočí a Knihovna Jana Drdy, Praha a Příbram
1998 Samospád samoty , H & H, Praha
2000 Sutě: písky: drtě , Klokočí a Knihovna Jana Drdy, Praha a Příbram
2003 Ze dna na den, Petrov

Zdroj životopisu: http://www.ipetrov.cz/

Populární autoři:

Ota Pavel

1930 - 1973