Jiří Dubský životopis

česká, 1962

Životopis

Jiří Dubský (*1962) je občan Olomouce se srdcem a duší kluka. Chcete-li chlapce. Ani ve snu by ho nenapadlo zkoušet být novým Jaroslavem Foglarem, nic podobného by mu nikdy na mysl nepřišlo a je si jednoznačně jist, že Jaroslav Foglar byl jen jeden a žádný jiný nebude. Ale jsou a budou jeho následovníci, pokračovatelé i noví a věrní čtenáři.

Od mládí se věnoval mnoha aktivitám - jako trumpetista koncertoval s dětským dechovým orchestrem doma i v zahraničí, zajímá se o historii, kulturu, miluje přírodu.
Vyučil se provozním chemikem, ale po absolvování vojenské služby nastoupil jako řidič tramvaje v Dopravním podniku města Olomouce, kde pracuje dodnes.
Díky filmu Cesta do pravěku se začal hlouběji zabývat zákonitostmi vývoje tvorstva na Zemi. Další film Zkáza Titaniku a zájem o tuto ojedinělou událost moderní historie jej přivedly až do řad Titanic Historical Society se sídlem v Massachusetts.
K jeho nejoblíbenějším spisovatelům patřil už od prvních čtenářských krůčků k literatuře Jaroslav Foglar. Opakovaně se vracel k jeho románům, ale nejvíce jej za srdce chytla dobrodružství Rychlých šípů. Jiřího fascinaci postavou Širokka dokazuje snímek v dokonalé masce fantoma Stínadel. Ač sám se nepovažuje za znalce Foglarova díla, různými aktivitami přispívá k rozvoji spisovatelova odkazu - například v roce 2016 inicioval vznik Muzea Jaroslava Foglara na hradě v Ledči nad Sázavou. (zdroj životopisu: https://www.krajskelisty.cz/ol...)

Ocenění