Jevgenija Ginzburg životopis

ruská, 1904 - 1977

Životopis

Jevgenija Ginzburgová, rusky Евге́ния Семёновна (Соломо́новна) Ги́нзбург, (20.12.1904 — 25.5.1977) byla ruská židovská spisovatelka a žurnalistka, matka spisovatele Vasilije Aksjonova (Василий Аксёнов).
Absolvovala Kazaňský východní pedagogický institut se specializací historie, později se stala kandidátkou historických věd.
Byla vysokou funkcionářkou komunistické strany. V roce 1937 byla zatčena, poté vězněna v pracovním táboře, kde pracovala jako zdravotní sestra. Téma života v pracovním táboře se promítá do jejích děl.
Ve vyhnanství v Magadanu se vdala za lékaře Antona Jakovleviče Valtěra (rusky: Антон Яковлевич Вальтер) a osvojili si osiřelou dívku Antoninu Chinčinskou (Антонина Хинчинская), pozdější herečku známou jako Antonina Pavlovna Aksjonova (Антонина Павловна Аксёнова). Později byli plně rehabilitováni a žili ve Lvově. Po smrti manžela se sama přestěhovala do Moskvy. Ve Lvově vytvořila alternativní variantu Strmé cesty, která se lišila strmější a důsledně antistalinskou rétorikou. Podle některých zdrojů se jmenoval «Под сенью Люциферова крыла» (Pod seňju Luciferova kryla = Pod klenbou Luciferova křídla). Ale v roce 1965 ze strachu z dalšího vyhnanství v souvislosti s narůstajícím pronásledováním ukrajinských nacionalistů jej zničila včetně všech koceptů. (zdroj životopisu: wikipedie; https://bit.ly/3i0g4zo)

Ocenění