Jeff Gelb životopis

americká

Životopis

Jeff Gelb byl zaníceným fanouškem komixů a popkulturním sběratelem již od konce 50. let. V roce 1964 začal vydávat komixový fanzin Men of Mystery a do různých fanzinů přispíval po celá šedesátá léta. Později začal kariéru rozhlasového moderátora a diskžokeje v rádiu. Působil v Clevelandu a San Diegu. V roce 1978 se přestěhoval do Los Angeles a vstoupil do hudebního průmyslu. I nadále působil v rádiu a celonárodně publikoval několik rozhlasových programů. Přispíval do profesního hudebního časopisu Radio & Records.
V roce 1988 publikoval horrorový román Specters. Od té doby napsal několik horrorových povídek (Family Man, Handyman, Home Again, Graveyard Shift, The Last Victim, The Portrait nebo Suzie Sucks [česky jako Zuzi hulí v antologii Žhavá krev]). Některé povídky napsal pro časopis Scare Care.
Jeff Gelb je známý hlavně jako editor různých horrorových antologií. Mezi jeho nejznámější editorské počiny bezesporu patří třináctidílná série (první 1989, poslední 2007) antologií erotických horrorů (a v některých případech až pornografických) nazvaná Hot Blood. Prní díl Hot Blood editoval společně s Lonn Friendovou, ostatní díly pal s Michaelem Garrettem. Do těchto sbírek jim přispěla taková známá jména jako např. Mick Garris, Stephen Gallagher, Graham Masterton, Karl Edward Wagner, Richard Matheson, Ramsey Campbell, Robert Bloch či Theodore Sturgeon. První dva díly vyšly pod názvy Žhavá krev [1996] a Nebezpečné vztahy [1997] v češtině.
Editoval nebo spolueditoval celkem 22 sborníků horrorových povídek. Kromě již zmiňované série Hot Blood například, společně s Del Howisonem, dvoudílnou Dark Delicacies (2005 a 2007) nebo dvoudílnou horrorově rockovou Shock Rock: A Horror Story Anthology (1992) a Shock Rock II (1994) pro níž získal např. novou práci Stephena Kinga a předmluvu napsal Alice Cooper.
Jeho vlastní povídky vyšly v antologiích Hot Blood: Tales of Provocative Horror (1989), Scare Care (1989), Deadly After Dark (1994), Fear Itself (1994), Shock Rock II (1994), 100 Vicious Little Vampire Stories (1995), Seeds of Fear (1995), Stranger by Night (1995), Fear the Fever (1996) a Crimes of Passion (1997).
Napsal desítky článků a rozhovorů pro časopisy jako Fangoria, Mediascene, Comic Buyers Guide nebo Comic Book Marketplace.

Ocenění