Jean-Pierre Alaux životopis

francouzská, 1955

Životopis

Francouzský novinář a spisovatel. Autor detektivních románů z vinařského prostředí.

Dlouhou dobu pracoval pro různá rádia, až přešel do novin. V roce 2000 založil časopis věnující se doutníkům, ačkoli sám předtím nikdy nekouřil. Později jako témata přidal i alkohol a víno, a stal se brzy v těchto směrech odborníkem. Vedení časopisu opustil v nejlepším, aby se mohl plně věnovat psaní, ale stále zůstal alespoň v jeho redakční radě.
Noël Balen
Po studiích literatury a španělštiny pracoval střídavě v hudebním a literárním okruhu – figuroval na různých postech v nahrávacích studiích, psal kritiky pro hudební magazíny, psal romány, životopisy, eseje… V roce 2000 opustil Paříž a přestěhoval se do Bordeaux.

Jejich přátelství se datuje od roku 1996, kdy se setkali na jakési koktejlové party. Při jednom dalším setkání nad lahví dobrého vína vznikla myšlenka o spolupráci na příbězích z prostředí oblíbených vinic v okolí Bordeaux. K tomu přidali ještě detektivní zápletku a jasně charakterizované hlavní postavy – noblesního, precizního a uznávaného odborníka na víno, Benjamina Cookera, a jeho mladého asistenta Virgila Lanssiena, ještě plně nepřesvědčeného o krásách svého povolání, a měli hlavní osu. Původní návrh byl televizní seriál, ale s literaturou mají oba více zkušeností, a tak vznikla ve Francii oblíbená knižní série Krev na vinici.

Ta v současné době čítá 13 dílů, a kromě České republiky byla přeložena také v Anglii, Řecku, Brazílii, Španělsku a Japonsku. (zdroj životopisu: http://www.centrum-detektivky.cz)

Ocenění

Jean-Pierre Alaux - knihy

2005  65%Zlatá svatba v Yquemu
2006  56%Přízraky v Cotes de Nuits
2005  66%Záhada v Haut-Brion

Žánry autora

Literatura světová Detektivky, krimi Romány

Štítky z knih

Alaux je 0x v oblíbených.