Jean Bruller životopis

Vercors · pseudonym

francouzská, 1902 - 1991

Životopis

Vercors je literární pseudonym francouzského spisovatele a ilustrátora Jeana-Marcel Brullera, který přijal v období 2. světové války, kdy působil v hnutí odporu v oblasti pohoří Vercors na úpatí Francouzských Alp.

Jean Marcel Adolphe Bruller se narodil 26. 2. 1902 v Paříži francouzsko-maďarským rodičům, po vystudování Ecole Breguet v Paříži se stal v roce 1923 karikaturistou a ilustrátorem především dětských knih. V roce 1938 odchází z Paříže do St Eusebius Mours a zapojuje se do hnutí odporu a později v roce 1941 spolu s Pierrem de Lescure zakládají ilegální edici Edition de Minuit, ve které až do osvobození vydávají mimo dosah jak francouzské (Vichy) tak německé censury díla autorů napojených na hnutí odporu.

I po ukončení války se angažuje ve veřejném životě a působí v řadách pokrokových spisovatelů, v 60. letech ale odmítá řád Čestné legie a stahuje se z veřejného života do soukromí. Umírá 10. 6. 1991 v Paříži.

Za svého života napsal řadu knih, nejznámější jsou romány s fantastickými filozofickými náměty, ve kterých idealisticky hledá podstatu lidství, odlišující člověka od zvířete (Nepřirozená zvířata, Buřiči, Sylva) a romány s tématikou odboje (Mlčení moře).

Ocenění