Jaroslav Jindra životopis

česká, 1967

Životopis

Narozený 28.dubna 1967 ve Valašském Meziříčí, svobodný (heč), bezdětný (pravděpodobně). V současné době se živí jako odborný překladatel a tlumočník v automobilovém průmyslu a jako asistent gen. řed. španělské strojírenské firmy CIE. V minulosti pracoval dlouhá léta ve Španělsku a Norsku pro tiskové a sportovní agentury.

Svou publikační činnost zaměřil na extrémní sporty, válečné konflikty, cestopisy a divokou přírodu. V ČR mu vyšla řada knih, například specializovaný průvodce pro paragliding a závěsné létání Letová místa (Svět křídel), průvodce pro nezávislé cestovatele Backacker (Kartografie Praha), kniha o zákulisí Rallye Dakar Písek, prach a kamení (Kartografie Praha), kniha 30 let Rallye Dakar – Dobrodružství s cejchem smrti (Deus) (ve spolupráci s Janem Říhou z Radiožurnálu), spolupracoval na knižní podobě Cestománie (Kartografie Praha) nebo pořadu Na cestě (Jota).

Spolupracoval s Českou televizí na natáčení několika dílů pořadu Na cestě (Burkina Faso, Senegal, Gambie) nebo dokumetrárního filmu Sám proti horám. V současné době stříhá ve vlastní produkci dokumentární film Dobrodružství jménem Dakar ze světoznámé dálkové pouštní soutěže, která se poprvé v historii konala v Argentině a Chile. Za kameru na filmu Red Bull X-Alps získal první místo.

Navštívil více než sto zemí světa. Dodnes je považován za pionýra paragliding v ČR, létá od roku 1988 a je držitelem licence č. 1, má za sebou většinu prvosletů v ČR a SR, ale i řadu dalších ve světě, například z vrcholu vulkánu Cayambe v Ecuadoru.

Prototyp dobrodruha, který nikdy nebyl na dovolené s cestovní kanceláří a pojem „cestovatel“ nesnáší, protože posledním českým cestovatelem byl podle něj Dr. Emil Holub. Miluje adrenalinové sporty ale zejména jízdub terénním automobilem v poušti, zcela sám napříč přejel Saharu. (zdroj životopisu: http://www.lideazeme.cz/profil/jaroslav-jindra)

Ocenění