Jaroslav Cihlář životopis

česká, 1924 - 2014

Životopis

PhDr. Jaroslav Cihlář (7.4.1924 – 2.5.2014), legenda novodobé historie české cyklistiky. Bývalý reprezentant, rovněž akademický mistr světa na silnici z roku 1951, trenér, pedagog na pražské FTVS a uznávaný odborník, v poválečných letech studoval tělovýchovu v Paříži. Řadu let po 2. světové válce byl nejlepším československým dráhovým sprinterem, posbíral na 20 domácích mistrovských titulů.
Po návratu z Paříže coby závodník a už také trenér zaváděl v Československu zkušenosti z Francie, stál u zrodu zdejší výroby galusek, cyklistické obuvi i závodních kol Favorit.
V roce 1952 ho někdo udal, že umí francouzsky, takže by prý jistojistě emigroval - den před odletem na olympiádu do Helsinek mu oznámili, že nikam neletí.
Teprve v roce 1966, ve 42 letech, se už coby dlouholetý trenér dráhařů rozloučil se závodní činností.
V letech 1965 až 1968 vedl dráhařskou reprezentaci, poté dlouhá léta působil na pražské FTVS a vedl cyklistické kurzy studentů.


Narodil se v pražských Nuslích. Vyrůstal s matkou a bratrem Evženem, otce ztratil ve čtrnácti letech. Celý život byl vášnivým cyklistou - ať už jako závodník, trenér nebo popularizátor tohoto sportu. Během Pražského povstání v květnu 1945 jezdil jako cyklistická spojka mezi barikádami. Stal se dvacetinásobným mistrem Československa v různých závodních kategoriích. Kvůli jeho neshodám s komunistickými autoritami nebyla československým cyklistům umožněna účast na letních olympijských hrách roku 1948 v Londýně. Závodil na několika mistrovstvích světa v různých disciplínách, z akademického mistrovství světa roku 1951 přivezl zlatou medaili. Jako jeden z prvních československých cyklistů se zúčastnil roku 1956 mistrovství světa v cyklokrosu. Na letních olympijských hrách roku 1956 v Melbourne obsadil páté místo v dráhové cyklistice a jeho svěřenci získali dvě stříbrné medaile. Trénoval československou reprezentaci a po dlouhá léta vedl cyklistické kurzy na Fakultě tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Do Československa přivezl z Francie nejen novou cyklistickou techniku včetně galusek či obuvi, ale také hnutí Audax zaměřené na skupinové překonávání extrémně dlouhých vzdáleností. Je autorem několika popularizačních knih a držitelem zlaté medaile Českého svazu tělesné výchovy za celoživotní dílo. Zemřel 2. května 2014 v Praze v 90 letech. Na kole jezdil až do svých posledních dní. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3yk2BtC; htt...)

Ocenění

Jaroslav Cihlář - knihy

1976  0%Závodní cyklistika
1984  87%Zlatá kniha cyklistiky
1991  0%Cyklistika pro každého

Žánry autora

Literatura naučná Sport

Štítky z knih

Cihlář je 0x v oblíbených.